I vårt siste tema i rollen som ansatt skal vi se på hva som må til for å få sparken. Det å føle seg utrygg i ansettelsesforholdet er dessverre en hverdag for mange. Hvert år mottar NAV flere tusen varsler om mulige oppsigelser og permitteringer på norske arbeidsplasser. Verst har det gått ut over industrinæringen, som har opplevd flest oppsigelser og permitteringer de siste fire årene (2015-2018). Så hva skal til for å få sparken? Hvilken fremgangsmåte er bedriftene forpliktet å følge? Og kan du bli avskjediget på dagen?

La oss ta en titt.


Hovedregelen: Stillingsvernet

I Norge har vi et meget sterkt stillingsvern. Det vil si at terskelen for å sparke ansatte er høy. Sjefen din kan bare sparke deg hvis det er saklig grunn for det. Hva saklig grunn betyr kommer vi tilbake til nedenfor.

Det virker å ha oppstått en myte i arbeidslivet om at det er umulig å få sparken. Norstat gjennomførte i 2014 en undersøkelse blant norske bedriftsledere på vegne av konsulentbyrået Infotjenester. Her svarte 76 % av lederne at de mente det var vanskelig å si opp ansatte som ikke fungerte i jobben. Hvis bedriftsledere mener det er vanskelig å sparke ansatte som gjør en dårlig jobb eller av andre grunner bør miste jobben, synes de å misforstå stillingsvernet. Så lenge sjefen din har gode argumenter for hvorfor du bør sparkes, og kan dokumentere pliktbruddene du har gjort, er det lite du kan gjøre med det. Men argumentene må være saklige og ikke bygge på utenforliggende ting som at sjefen din ikke liker deg. Nettopp mystikken rundt betydningen av saklighet kan være årsaken til at mange sjefer vegrer seg mot å sparke ansatte.


Unntaket: Miste jobben

Ansatte kan miste jobben på 5 måter:


1. Si opp: Ønsker du ikke å bli værende i jobben din kan du fratre stillingen ved å si opp. Oppsigelse bør helst skje skriftlig, men når ansatte selv sier opp kan den også gis muntlig. Da vil det være et bevisspørsmål om du faktisk har sagt opp.


2. Få sparken


3. Bli suspendert: Har du gjort deg skyldig i et forhold på jobben som gjør at sjefen kan avskjedige deg, kan du suspenderes – altså midlertidig måtte fratre stillingen din – mens saken undersøkes nærmere. 2 vilkår må være oppfylt for at bedriften kan suspendere deg:

  1. Konkret mistanke: Det må være en konkret mistanke om at du har gjort noe som er alvorlig nok til å avskjedige deg
  2. Nødvendig: Suspensjon skal bare anvendes hvis det er nødvendig ut fra overtredelsen din. Andre reaksjonsformer – som omplassering i en annen stilling eller til andre arbeidsoppgaver – skal vurderes før bedriften velger suspensjon

Er du ikke lenger mistenkt for overtredelsen som suspensjonen bygger på, eller det ikke lenger anses nødvendig å suspendere deg, skal den oppheves umiddelbart. Vanlig suspensjonslengde er måneder. Bare i helt særegne tilfeller kan du suspenderes i en lengre periode. Det kan for eksempel være at påtalemyndigheten reiser tiltale mot deg fordi overtredelsen din er straffbar. Selv om du er suspendert fra jobben, beholder du lønna di. Loven sier ingenting om hvor mye av lønna du har krav på i suspensjonstiden, men antakeligvis skal du stilles økonomisk som om du jobbet innenfor den vanlige arbeidstiden. Forventet overtidstillegg og salgsbonuser faller dermed utenfor. Ellers skal suspensjon – så langt det passer – følge de samme prosessreglene som ved oppsigelse.


4. Oppnå maks pensjonsalder: Det er ikke bare ungdommer som opplever å bli begrenset av alder. Også eldre må forholde seg til aldersgrenser på jobben. Når de oppnår den maksimale pensjonsalderen72 år, kan bedriften be dem om å slutte i jobbe. Det er ikke forbudt å jobbe over den maksimale pensjonsalderen, men hvis bedriften ber deg om å slutte må du dessverre legge inn årene. Den maksimale pensjonsalderen kan reduseres:

  1. Den bedriftsinterne pensjonsalder: ned mot 70 år hvis de ansatte gjøres kjent med aldersgrensen og regelen praktiseres konsekvent for alle ansatte. Det aksepteres fortsatt at et fåtall av de ansatte jobber lengre, men ikke mer enn 10 % av arbeidsstyrken.
  2. Helse og sikkerhet: til en enda lavere aldersgrense som er nødvendig for å ivareta helsa og sikkerheten til de ansatte. Aldersgrensen må likevel ha saklige formål bak seg og ikke bryte med forbudet mot aldersdiskriminering.

Hvis bedriften ønsker å si deg opp ved oppnådd maksimalalder, bør de først innkalle deg til en samtale om den mulige oppsigelsen. Når den endelige beslutningen er tatt skal bedriften sende deg et skriftlig varsel om når du må fratre stillingen din. Det kan tidligst skje 6 måneder etter at du har mottatt varslet. Ønsker du selv å fratre stillingen ved oppnådd maksimalalder, må du varsle sjefen din enten muntlig eller skriftlig senest 1 måned før du går av med pensjon. Du kan lese mer om pensjonsalder i rollen som pensjonist her.


5. Bli avskjediget