Alle ansatte har krav på et godt arbeidsmiljø. Bedriften din skal sørge for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig, både fysisk og psykisk:


1. Fysisk: Bygningen du jobber i skal ha et godt inneklima, og skal ellers være innredet på en måte som ivaretar helsa og sikkerheten til de ansatte. Arbeidsplassen og jobben du gjør skal være utformet på en slik måte at du unngår uheldige, fysiske belastninger. Du skal for eksempel unngå å gjøre tunge løft og ensformig gjentakelsesarbeid. Bedriften skal stille nødvendige hjelpemidler som løfteutstyr og stillas til disposisjon, og gi de ansatte opplæring i hvordan de brukes. Utstyret du bruker skal heller ikke utsette deg for uheldige belastninger, og bør kunne betjenes for og tilpasses dine behov. En vond rygg kan for eksempel tilrettelegges for ved at du kan regulere arbeidsstolen din til ulike sittestillinger. I tillegg skal maskiner og annet arbeidsutstyr ha verneinnretninger som er skadeforebyggende. Vernesko bør for eksempel være obligatorisk arbeidsutstyr for lageransatte.


2. Psykisk: Alle ansatte har krav på et godt psykososialt miljø. Du skal ikke utsettes for trakassering på jobb. Det er med andre ord forbudt for sjefen din eller andre ansatte å utsette deg for seksuell trakassering, mobbing eller annen uønsket atferd. Bedriften skal også legge til rette for at din integritet og verdighet blir ivaretatt på jobb. Regelen ble tatt inn i loven etter at noen ansatte ble pålagt å servere mat og drikke toppløs på restauranter. Det er nå forbudt. Arbeid i isolasjon skal unngås. Det er ikke et forbud mot alenearbeid, men bedriften skal tilrettelegge for at jobben din kan gjøres sammen med andre ansatte. Er arbeidsforholdene uakseptable ved alenearbeid, og det ikke finnes andre tiltak som gjør arbeidshverdagen din bedre, kan bedriften din pålegges å øke bemanningen. Kravet til det godt, psykososialt miljø innebærer også at bedriften skal, så godt det lar seg gjøre, beskytte deg mot vold, trusler og uheldige belastninger fra kunder, brukere og pasienter. Hvor godt bedriften skal beskytte deg, vil avhenge av risikoen. En politibetjent har for eksempel høyere risiko for å ende opp i farlige situasjoner enn en veileder hos NAV. Samtidig kan NAV-veilederen kreve at bedriften tar den konkrete risikoen på alvor, og iverksetter tiltak som beskytter dem mot vold og trusler.

Det er et minstekrav i loven at bedriften tilrettelegger for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, helt uavhengig av økonomien til arbeidsplassen. De ansattes ve og vel må gå foran de økonomiske utsiktene til bedriften. Det betyr likevel ikke at bedrifter må gjøre absolutt alt for å forhindre skader på jobben. Så lenge arbeidsplassen er innrettet og organisert på en praktisk gjennomførbar måte som sikrer de ansatte mot skader på liv og helse, er det godt innenfor kravet som stilles til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Ellers plikter bedriften å involvere de ansatte eller deres tillitsvalgte i planlegging og gjennomføring av hvordan de skal oppnå et godt arbeidsmiljø på jobb, og gi dem nødvendig opplæring i systemene som brukes.


Et godt arbeidsmiljø fordrer også at din utvikling blir ivaretatt. Bedriften skal sørge for:

  1. faglig og personlig utvikling
  2. tilrettelegging ut fra arbeidsevne, kyndighet, alder og andre forutsetninger
  3. selvbestemmelse av arbeidsdagen, og innflytelse og faglig ansvar i jobben
  4. en variert arbeidshverdag
  5. tilstrekkelig informasjon og opplæring i jobben