Som den helt klare hovedregel skal alle ansatte i Norge ansettes i faste stillinger. Det vil si at du har krav på å bli ansatt i en stilling som ikke er begrenset i tid. Som vi ser av arbeidskontrakten til Marit har ikke ansettelsesforholdet noen utløpstid. Den varer frem til hun blir pensjonert eller til hun eller sykehjemmet sier opp arbeidsforholdet. Kravet på å bli ansatt i en fast stilling, betyr ikke at du har krav på å jobbe heltid. Det er opp til arbeidsplassen å bestemme hvilken stillingsbrøk du skal ansettes i.
Midlertidige ansettelser er en klar unntaksregel og skal bare benyttes hvis arbeidet er midlertidig i sin karakter – du blir for eksempel ansatt til å jobbe på en festival som bare arrangeres én gang i året – eller hvis arbeidsgiver benytter seg av 12 måneders-regelen. I sistnevnte tilfelle blir du ansatt i en jobb for en periode på inntil 12 måneder. Bedrifter står helt fritt til å ansette folk i 12 måneders perioder, og trenger ikke å være midlertidig i sin karakter eller omfang. For å begrense bruken av slike ansettelser er det innført:
- Kvote: Bare 15 % av de ansatte på arbeidsplassen kan være ansatt i slike stillinger
- Karantenetid: Får du ikke fornyet, tidsbestemt periode eller fast stilling etter utløpet av arbeidskontrakten, kan ikke bedriften ansette andre til å gjøre tilsvarende arbeidsoppgaver i en karanteneperiode på 12 måneder. Regelen gjelder for bedrifter med minst 50 ansatte
I tillegg kan bedrifter benytte midlertidige ansettelser ved ytterligere 4 tilfeller:
- Vikariat: Du arbeider i stedet for en annen
- Praksis: Du er utplassert fra videregående eller har fått praksis hos en bedrift ved siden av studiene
- Arbeidsmarkedstiltak: Du sliter med å få jobb og har sammen med NAV blitt utplassert for å få mer arbeidserfaring
- Idrettsutøvere: Idrettsutøvere, trenere og dommere kan ansettes på midlertidige kontrakter. Dette er særlig aktuelt i lagidretter som fotball og håndball på høyt nivå
Hvis du har vært midlertidig ansatt i en bedrift sammenhengende i
- mer enn 3 år: Enten som vikar eller i 12 måneders perioder
- mer enn 4 år: Når arbeidet har vært midlertidig i sin karakter
… har du krav på å bli ansett som fast ansatt med det samme oppsigelsesvernet som alle andre. Ved beregning av tid kan du ikke medregne periodene du for eksempel har vært i praksisarbeid eller utplassert fra NAV hos bedriften. Korte avbrudd mellom ansettelsesperiodene kan godtas, men må bero på en konkret vurdering av ansettelsesforholdet.
Ved faste ansettelser kan arbeidsgiveren likevel inngå avtale om prøvetid. Selv om du ansettes i en fast stilling, kan bedriften gi deg en prøvetid på inntil 6 måneder. Innenfor prøvetiden kan både sjefen og du som ansatt si opp arbeidsforholdet med kortere frist enn ved vanlige oppsigelser. Den gjensidige oppsigelsesfristen i prøvetiden er 14 dager. Høyesterett har slått fast at terskelen for oppsigelse i prøvetiden er litt lavere enn ved vanlige oppsigelser, men det stilles fortsatt krav til at de er begrunnet i faglig udyktighet, upålitelighet eller manglende tilpasning til arbeidet. Samtidig stilles det krav om at bedriften gis tilstrekkelig med instruksjon, veiledning og opplæring. Uten slik opplæring er oppsigelsen hverken saklig eller forsvarlig.