Arbeidslivets regler er nedtegnet i arbeidsmiljøloven. Den bidrar med rettigheter og plikter til bedrifter og de ansatte uavhengig av om de jobber i privat eller offentlig sektor. Statlige ansatte er i tillegg underlagt statsansatteloven. Den bidrar med spesialregler for hvordan statsansatte skal ansettes og sies opp. Offentlige ansatte vil også ha regler som sier noe om hvordan de best kan utføre jobben sin. De kan for eksempel være nedtegnet i:

1. Lærere: opplæringslova
2. Sykepleiere: helsepersonelloven
3. Politi: politiloven
4. NAV-ansatt: sosialtjenesteloven


Det skilles altså mellom rettighetene og pliktene innad i arbeidsforholdet, og kravene som de ansatte har utad mot befolkningen. I dette kapitlet skal vi bare ta for oss reglene som gjelder mellom de ansatte og bedriften.

En annet viktig inndeling i arbeidsretten er skillet mellom individuell og kollektiv arbeidsrett:

1. Den individuelle delen: Arbeidsavtalen inngått mellom deg og bedriften.
2. Den kollektive delen: Tariffavtalen inngått av en fagforening på vegne av de ansatte.

Enkelt forklart er tariffavtaler et sett med regler som er inngått mellom en fagforening og bedriften din om hvilke arbeids- og lønnsvilkår dere skal ha på arbeidsplassen. Ikke alle bransjer er laget til å passe innenfor A4-reglene i arbeidsmiljøloven. Derfor trenger de egne regler som er spesiallaget bare for dem. Folk i oljesektoren bør for eksempel ha litt andre arbeidsregler enn de som jobber i salgsbransjen. En tariffavtale regulerer alle sider ved det å jobbe i bransjen, og har regler om blant annet lønn, arbeidstid, overtid, turnusordninger, pensjon, permitteringer og oppsigelsesfrister.


Reglene i arbeidsmiljøloven og tariffavtalen er begge ufravikelige. Det vil si at arbeidsavtalen du inngår med arbeidsgiveren din ikke kan bryte med reglene som er nedtegnet i loven eller tariffen. Du kan alltid ha bedre vilkår i arbeidsavtalen, men de kan aldri være dårligere. Selv om fagforeningen din har inngått en tariffavtale med jobben, kan ikke rammevilkårene bryte med arbeidsmiljøloven. Vilkårene i arbeidsavtalen eller tariffavtalen kan bare være dårligere hvis loven sier at reglene kan fravikes. Er reglene i tariffavtalene dårligere enn de du har krav på etter loven – og det ikke er sagt noe om at loven kan fravikes – er det arbeidsmiljøloven som gjelder. Samspillet mellom dem kan vises i arbeidshjulet vårt:

Arbeidsavtalen kan ikke bryte med tariffavtalen, som igjen ikke kan stille dårligere vilkår enn reglene i arbeidsmiljøloven. Siden rammevilkårene i tariffavtaler avhenger av hva partene blir enige om, vil vår fremstilling i hovedsak dreie seg om reglene i arbeidsmiljøloven.