Det hviler et tungt ansvar å drive en bedrift. Derfor har myndighetene bestemt at eieren eller sjefen av bedriften kan straffes med bot eller fengsel inntil 1 år om de bryter reglene i arbeidsmiljøloven. Ved særlig skjerpende omstendigheter kan de få fengsel inntil 3 år.

Se for deg følgende scenario:

Produksjonen har ikke gått som ventet hos Mikroplast. De ligger langt bak forventet produksjonsnivå. I et forsøk på å komme à jour har sjefen bestemt at Kjell og de andre ansatte skal jobbe flere overtidstimer enn det som er tillatt etter arbeidsmiljøloven.  


Det er forståelig at sjefer kan bli desperate etter å nå prognoserte salgs- eller produksjonstall, men de skal aldri la bedriftens vinning gå foran rettighetene til de ansatte. En liknende sak har sirkulert i mediene den siste tiden. I søppelsaken fra 2019 ble sjefen for renovasjonsselskapet Veireno dømt til 120 dagers fengsel av Høyesterett for å ha pålagt ansatte som arbeidet med avfallshåndtering i Oslo og Vestfold å jobbe ulovlig overtid. Totalt avdekket Arbeidstilsynet 1 085 lovbrudd på arbeidstidsbestemmelsene.

Det er ikke bare sjefene på arbeidsplassen som kan straffes for lovbrudd i bedriften. Også bedriften kan straffes, dog etter reglene i straffeloven. Bedriften kan straffes selv om ingen enkeltpersoner har utvist skyld i saken. Siden bedrifter ikke kan settes i fengsel, kan de få noen saftige bøter om det har forekommet lovbrudd på jobben. Du som ansatt kan også straffes hvis du bryter loven. Ansatte kan straffes med:

  1. bøter – uaktsom opptreden
  2. bøter eller fengsel inntil 3 måneder – grovt uaktsom opptreden
  3. fengsel inntil 1 år – særlig skjerpende omstendigheter