Foreldrene i familien Nygård er begge i arbeid. Mens Marit jobber som sykepleier på det lokale sykehjemmet i bygda, tilbringer Kjell store deler av døgnet i en plastikkfabrikk. Selv om arbeidshverdagen går sin vante gang, er den ikke helt problemfri. I lunsjrommet på sykehjemmet hviskes det høyt og lavt blant de ansatte om alskens temaer: Har de krav på røykepause? Skulle ikke den nye tariffen gi dem høyere lønn? Burde de ikke få lov til å endre på turnusordningen? Og ble ikke kollegaen deres usaklig sagt opp her forleden? I fabrikken foregår den samme praten, dog over høye maskindurer og med litt andre problemer: Er det ikke ulovlig å arbeide uten ordentlig verneutstyr? Hva skjer egentlig hvis de blir skadet på jobb? Hvor lenge kan de være sykemeldt når feberen tar dem? Og var det ikke snakk om å legge ned deler av driften? Hva skjer da med de ansatte?
Innledning
En av de største rollene i livet er heldigvis en vi får betalt for. Rollen som ansatt er livsviktig, ikke bare for den enkelte arbeider, men for Norges økonomi. Per april 2019 er 2,7 millioner nordmenn i arbeid. Ifølge tall fra OECD jobber de i snitt 1 419 timer i året (2017). Det er langt mindre enn Mexico på topp (2 255 timer) og godt under snittet i OECD-landene (1 746 timer). Begynner du å jobbe fra du fyller 18 år til du går av med pensjon som 67-åring har du likevel tilbrakt i underkant av 8 år på jobb (69 531 timer) og tjent totalt 27 millioner kroner (gjennomsnittlig årsinntekt i 2018, SSB: 551 800 kroner). Selv om vi jobber mindre, skaper vi langt større verdier enn de fleste andre land. Både i
1. produktivitet per arbeidstime: Skapt verdier for 84 dollar per time, mot 58 dollar i EU
2. BNP justert for populasjon: Skapt verdier for 63 000 dollar per innbygger, mot 44 000 dollar i EU
… er vi tredje best blant OECD-landene på verdiskapning, bare bak Irland og Luxembourg.
Det er med andre ord en særdeles viktig rolle vi nå skal ta for oss.
I rollen som ansatt skal vi gi deg en oversikt over 4 temaer:
Ansatt 1 – Jobbintervjuet: Hvem av søkerne skal få jobben? Hva kan du gjøre hvis du mener du er blitt forbigått eller forskjellsbehandlet?
Ansatt 2 – Jobben: Hvordan ser arbeidshverdagen din ut? Hvilke plikter og rettigheter har du som ansatt?
Ansatt 3 – De kompliserte sakene: Hva skjer hvis du havner i en arbeidskonflikt, skader deg på jobb eller blir tatt ut i streik?
Ansatt 4 – Sparken: Har du fått sparken på usaklig grunnlag eller på feil måte?
Kort og godt skal vi se på hva det vil si å være ansatt.