Hovedregelen ved tolkning av et testament er å finne ut hva du mente da du skrev testamentet. Dette er en subjektiv tolkningsmåte som har til formål å gi arv til de rettmessige arvingene. Det er 3 ting arvingene skal finne ut av når testamentet ditt tolkes: Hva var det
Ting 1: du hadde ment,
Ting 2: ut fra situasjonen du befant deg i, og
Ting 3: ut fra de ordene du har brukt i testamentet.
I engelsk rett er dette kjent som ”the armchair principle”. Målsetningen er å finne ut hva du mente med testamentet da du satt i lenestolen og skrev testamentet, ikke hva du mente den dagen du gikk bort.
Juristene har en helt spesiell fremgangsmåte når de skal dekode et testament. Hvis den ene fremgangsmåten ikke fungerer, går de videre til neste punkt helt til de er gjennom listen:
Fremgangsmåte 1: Helt vanlig språklig forståelse av ord og uttrykk
”Jeg gir båten til sønnen min, Johan.”
Så lenge Einar bare har én båt, er det liten tvil om hva han har ment med dette utsagnet.
Fremgangsmåte 2: Vid språklig forståelse
”Johan skal arve seilaset mitt.”
Dette uttrykket er ikke like klart og tydelig som båt. Men tolker man seilaset litt utvidende er det mye som taler for at Einar mente at sønnen skulle arve seilbåten.
Fremgangsmåte 3: Arvelaterens egen oppfatning av ord og uttrykk
”Sønnen min Johan skal arve jolla.”
En jolle er egentlig en betegnelse på en liten båt. Båten til Einar er imidlertid en stor seilbåt. Det kan være at Einar har brukt ordet jolle uriktig, misforstått betydningen av ordet, eller bare kalt seilbåten for en jolle av rent humoristiske årsaker. Så lenge Einar ikke eier en jolle, er det mye som tyder på at han har ment at Johan skal arve seilbåten.
Fremgangsmåte 4: Arvelaterens forhistorie
”Johan skal arve min vakre Marie som venter på ham ved veiskillet.”
Er det slik å forstå at Einar har hatt et sidesprang med denne Marie, og at damen nå går i arv til sønnen? Nei, vakre Marie er nok kallenavnet på seilbåten til Einar. Nøyaktig hvor veiskillet befinner seg er ikke så enkelt å få grep om. Mest sannsynlig er det et uttrykk som Einar bruker på havnen hvor båten ligger til kai.
Fremgangsmåte 5: Vurdere ord og uttrykk ut fra sammenhengen i testamentet
”Resten av eiendelene som ikke er fordelt skal gå til Johan.”
Det går frem av testamentet at alle eiendelene til Einar er fordelt, foruten seilbåten hans. Denne eiendelen ser det ut til at Einar har ment å gi til Johan.
Fremgangsmåte 6: Andre bevis som kan kaste lys over hva arvelateren hadde ment med testamentet
Til slutt kan det være andre bevis som kan si noen om hvem det er som skal arve båten etter Einar. Det kan for eksempel være vitner som har hørt Einar snakke om å gi båten til Johan, eksperter som uttaler seg om ulike navn på båter, eller gamle brev som Einar har sendt til Johan der han meddeler at båten skal tilfalle ham etter hans død.
Hva krangles det mest om ved tolkningen av testamenter?
Opp gjennom årene har det være utallige rettssaker om arveoppgjør. Disse rettssakene har lært oss at det særlig er 3 ting det krangles om ved testamenter og som jussen nå har en løsning på.
1. Størrelsen på arven
Er det tvil om størrelsen på arven til de som skal arve i testamentet, skal de arve like mye.
2. Formålet med arven i testamentet
Hvis det er umulig å fordele arven slik du hadde ønsket, skal arven gå til slektsarvingene. Der arven kan fordeles på en litt annen måte skal dette gjøres så lenge formålet ikke endres vesentlig, og løsningen ikke er for fjernt fra hva du opprinnelig hadde tenkt deg.
3. Penger igjen i boet
Hvis det er penger igjen i boet som ikke er fordelt, hverken ved lovpålagt arv eller i testament, skal restmidlene gå til slektsarvingene. Har du imidlertid skrevet i testamentet at noen skal arve restene, kan ikke slektsarvingene kaste seg over boet.