Tidligere hadde ikke samboere krav på arv etter den avdøde. Det endret seg 1. juli 2009 da samboere endelig fikk lovpålagt arverett. Samboere som enten


Alternativ 1: har, har hatt eller venter barn med den avdøde, eller
Alternativ 2: vært samboer med den avdøde i minst 5 år før dødsfallet og fått fastsatt arveretten i et testament,


har krav på minstearv. Minstearven til samboere er på 4 G, tilsvarende 387 532 kroner i 2018. Samboere har likevel ikke det samme vernet av minstearven som ektefeller. Det vil si at minstearven for samboere er en rett, ikke et krav, og kan fjernes helt i et testament. Det samme har du adgang til å gjøre med minstearven til en ektefelle også, men bare for maksimalandelen i minstearven på enten en fjerdedel, halvparten eller hele arven. Minstearven kan bare fjernes hvis samboeren har (vilkår 1) fått kjennskap til testamentet før du døde, eller det var (vilkår 2) umulig eller urimelig vanskelig å varsle samboeren om testamentet. Samboeren har ikke det samme kravet som ektefeller ved at de kan motta en maksimalandel av arven din avhengig av hvilken arvegangsklasse som har krav på lovpålagt arv etter deg. Det er heller ikke noe samboere har krav på i lovforslaget til ny arvelov.


Videre har samboeren din krav på å sitte i uskifte med noen av eiendelene dine. Det er en begrenset form for uskifterett sammenliknet med den retten ektefellene har, fordi du bare kan sitte i uskifte med felles bolig og innbo, bil og fritidseiendommer som hytte eller feriehus med innbo. Ved å overta bruksretten til eiendelene overtar samboeren også all gjelden du etterlot deg, ikke bare gjelden som er påheftet på eiendelene du overtar. Den gjenlevende samboeren bør derfor tenke seg godt om før vedkommende velger å sitte i uskifte med eiendelene dine. På samme måte som med minstearven kan også uskifteretten begrenses i et testament. En mer utførlig redegjørelse for hvordan uskiftereglene fungerer finner du her.