Marit og Kjell har nettopp vært på visning og lagt inn bud på drømmehuset sitt. Der har de vært så uheldige og møtt på den sleipe eiendomsmegleren Kroksleiv Sviken. Han har “glemt” å fortelle dem om flere mangler ved huset, deriblant en mulig rotteinfisert kjeller, råteskader i veggene og et bad som er på randen til å falle sammen. Hva skal Marit og Kjell gjøre hvis de vinner budrunden og finner ut at huset de har kjøpt er falleferdig? Kan de saksøke selgeren, eller blir de sittende igjen med det bedritne huset som må restaureres for penger de ikke har?


Innledning

Norge er et av de landene i verden der folk flest eier boligen sin. Selv om vi er et stykke bak land som Romania (96,4 %), Singapore (91,0 %) og Kroatia (90,1 %), eier 82,2 % av nordmenn boligene sine, mot 17,8 % leiere (SSB, 2019). Hvorfor er det slik? Det finnes velstående land som Sveits (42,5 %), Tyskland (51,5 %), Danmark (60,5 %) og Sverige (64,1 %) som har en langt mindre andel boligeiere i befolkningen enn oss (Trading Economics, 2019). Er det å eie en bolig blitt et statussymbol, eller er det faktisk en så god økonomisk investering at vi nordmenn har skjønt noe som mange andre land ikke har skjønt?

Det skal vi prøve å finne ut av i rollen som eier. Vi skal gi deg som enten eier en bolig, eller er i ferd med å bli boligkjøper for første gang, et innblikk i disse temaene:

Eier 1Ting du må vite: Hva må du ha på stell før du kjøper en bolig, er det faktisk billigere å kjøpe enn å leie, og hvordan gjennomføres egentlig kjøp og salg i praksis?
Eier 2Kjøp og salg: Hva skjer hvis du kjøper en bolig med masse feil og mangler?
Eier 3Oppføring og utbygging: Hvilke regler må du følge hvis du skal bygge på huset ditt eller bygge det opp fra grunnen?
Eier 4Det offentlige: Hvordan må du som boligeier forholde deg til det offentlige?