Mislighold eller ugyldighet
Etter at en rettslig bindende avtale er inngått vil det automatisk stilles krav til partene. Som vi så ved avtaleinngåelse kan begge parter kreve at avtalen oppfylles. Det kan likevel oppstå forhold under avtalen som gjør at partene er i ubalanse. Det kan være at selgeren ikke leverte produktet som avtalt. Da kan selgeren rette opp ubalansen i avtalen ved å levere et nytt produkt. Avtaleforholdet vil bestå, og partene er igjen tilbake i balanse. Dersom dette ikke lar seg gjøre kan kjøperen velge å gå ut av avtalen. Avtalen mellom partene er ikke oppfylt, og ubalansen i avtaleforholdet lar seg ikke rette. Her har kjøperen 2 valg. Kjøper kan enten si at:
1. avtalen har eksistert. Selgeren har ikke oppfylt vilkårene i avtalen. Kjøperen kan bryte ut av avtaleforholdet ved å heve kjøpet (forbrukerkjøpsloven).
TV-en til familien Nygård fungerer ikke. Den lar seg ikke reparere og de får ingen ny TV fra Elkjøp. Her kan de heve kjøpet og få pengene sine tilbake.
2. avtalen har ikke eksistert. Det er en svikt i avtalen som gjør den ugyldig (avtaleloven).
TV-en til familien Nygård hadde ikke 3D-funksjon slik selgeren lovet ved kjøp. Dette var så viktig for Kjell, og noe han hadde opplyst selgeren om flere ganger, at det anses å ha oppstått en svikt ved inngåelsen. Avtalen er ugyldig. Partene settes tilbake som om avtalen aldri ble inngått: Selgeren får tilbake TV-en, og Kjell får tilbake pengene.
Det er helt avgjørende hva du som forbruker ønsker å fremme som grunnlag for feilen som har oppstått. Velger du å si at avtalen har eksistert har selgeren misligholdt avtalen. I slike tilfeller har du rett til å fremme misligholdsbeføyelser overfor selger. Det vil si at du kan kreve at selgeren gjennomfører handlinger som retter avtaleforholdet. Dette kan være i form av reparasjon, ombytte, prisavslag eller i verste fall at man avbryter kjøpet ved heving.
Skulle du velge å si at feilen gjør at avtalen aldri har eksistert, mister du retten til å fremme krav overfor selger. Avtalen vil være ugyldig og forpliktelsene i avtalen faller bort. I de fleste tilfeller er det ikke grunnlag for å si at en avtale er ugyldig. Et av de viktigste grunnprinsippene i avtaleretten er som kjent at avtaler skal holdes. Selgeren vil vanligvis måtte rette opp ubalansen som har oppstått ved bruk av misligholdsbeføyelser. Eksemplet vårt om 3D-funksjon ville nok i praksis blitt rettet innenfor avtalen. Poenget er uansett at du som forbruker har et valg om du vil anse feilen fra selger som et mislighold eller som så graverende at avtalen er ugyldig.