Ved kjøp av bruktbil eller bolig er det vanligvis en femte type mangel som kan gjøres gjeldende. Selv om du har kjøpt en brukt vare kan du stille et minstekrav til varen overfor selgeren. Minstekravet er kjent som solgt ”som det er”-forbeholdet. Dette forbeholdet må vurderes ut fra hvilket kjøp det er snakk om og hvilke parter som inngår avtalen. Hvis du kjøper en bruktbil fra Bilia, eller på kjøper en brukt sofa fra Møbelringen, kan du benytte deg av solgt ”som det er”-forbeholdet i forbrukerkjøpsloven.

Forbeholdet i forbrukerkjøpsloven gjør det mulig for deg å reklamere på tingen hvis den er i dårligere stand enn du med rimelighet hadde grunn til å forvente på bakgrunn av

1. forbeholdet som ble tatt ved kjøp,
2. kjøpesummens størrelse, og
3. forholdene ellers.


Etter at forbrukerkjøpsdirektivet fra EU ble implementert i Norge, kreves det ikke lenger at tingen skal være i vesentlig dårligere stand. Det kreves heller ikke at selgeren har opptrådt klanderverdig. Det må foreligge et misforhold mellom tingens stand og dine forventninger til varen stand. Du kan for eksempel ikke forvente at en brukt vare er feilfri, og det vil kunne stilles krav til et større vedlikehold av varen enn ved kjøp av en ny gjenstand. 


Bruktbil: Kjøper du en bruktbil fra en privatperson på finn.no er det kjøpsloven som gjelder. Kjøper du en leilighet fra en privatperson eller utbygger, reguleres forholdet av avhendingslova. Ved begge typer kjøp stilles det som krav at tingen må være i vesentlig dårligere stand for å kunne benytte seg av solgt ”som det er”-forbeholdet. I vurderingen av om bilen eller leiligheten er i vesentlig dårligere stand, skal det legges vekt på om det foreligger et misforhold mellom tingens stand og forventningen din til tingens stand som er utvilsom. Kravet til misforholdet er derfor strengere etter kjøpsloven og avhendingslova. Ellers er lovgivningen i alle tre lover på dette området stort sett like. Videre kan du påberope deg en mangel ved solgt ”som det er”-forbeholdet når selgeren enten har forsømt å opplyse om forhold ved tingen og dens bruk, eller når tingen ikke svarer til opplysningene som selgeren har gitt om tingen.

Solgt ”som det er”-forbeholdet vil ha en funksjon for begge parter. På den ene siden vil selgeren ut fra forbeholdet kunne fortelle deg at det vil være noe større risiko å kjøpe en brukt vare. På den andre siden påtar du deg ikke større risiko enn det som følger av forbeholdet. Om det kan sies å være tatt et slikt forbehold ved avtaleinngåelse vil bero på en konkret vurdering i den enkelte sak. Kjøper du en bruktbil fra Møller Bil eller en leilighet gjennom en megler vil et slikt forbehold vanligvis fremgå av kontrakten.


Bolig: Som vi diskuterer mer utførlig under rollen som eier, har regjeringen kommet med forslag til å skrote solgt ”som det er”-forbeholdet ved kjøp og salg av eiendom. Det vil ikke lenger kreves at en bolig er i ”vesentlig dårligere stand” for at selgeren skal være ansvarlig for mangler. Heretter skal selgeren være ansvarlig for alle feil og mangler som overstiger en minsteterskel. Minsteterskelen er betraktelig lavere enn vesentlighetskravet, men det er ennå ikke tatt stilling til en konkret beløpsgrense. Bagatellmessige feil skal selgeren likevel ikke være erstatningspliktig for. Det vil også stilles et strengere krav til undersøkelsesplikt fra kjøper. Kjøperen må gjøre seg kjent med alle mangler som beskrives i boligens dokumentasjon, inkludert informasjon som fremgår av tilstandsrapporten. Mangler som fremgår av boligens dokumenter kan kjøperen ikke klage på. Kombinasjonen av strengt ansvar på selger og streng undersøkelsesplikt på kjøper mener regjeringen kan redusere konfliktnivået ved boligsalg, som tidvis er svært høyt.

Det er viktig å være klar over at selv om du kjøper en brukt vare er du ikke avskåret fra å fremme andre mangelstyper. Solgt ”som det er”-forbeholdet er på mange måter en lovfestet forlengelse av at tingen skal være i samsvar med det partene har avtalt. Forbeholdet er en utvidelse av hvilke konkrete mangler du kan gjøre gjeldende overfor selgeren.


OppdateringNye regler i avhendingslova trådte i kraft 1. januar 2022. De kan du lese her. Den viktigste endringen medfører at selgere ikke lenger kan ta et såkalt solgt “som den er”-forbehold, som frem til nå har vært hovedregelen ved kjøp og salg av boliger.

Reglene ovenfor om bolig er dermed ikke gjeldende lenger. Hverdagsjuss vil komme med en oppdatert fremstilling på et senere tidspunkt.