Det er ikke en menneskerett å være foreldre. Likevel fødes det barn inn i familier som ikke ønsker å ta vare på dem. Hvis det er en fare for at barn lever i en tilværelse som kan skade deres helse og utvikling, har barnevernet myndighet til å gripe inn. De skal sikre at alle barn og unge får gode og trygge oppvekstvilkår. Barnevernet skal jobbe for å avdekke omsorgssvikt hos foreldre, og atferdsproblemer hos barn slik at de kan iverksette tiltak så tidlig som mulig. Det er 2 typer av tiltak barnevernet kan sette i verk:
1. Frivillige tiltak – Foreldrene får tilbud om hjelpetiltak
2. Tvangstiltak – Barnevernet går inn og overtar omsorgen for barnet
I fremstillingen vår skal vi gi deg en oversikt over hva disse tiltakene innebærer. La oss først se på fremgangsmåten i barnevernssaker.
Visste du at …
… barnevernet mottok 58 200 bekymringsmeldinger i 2016?
I 82 % av tilfellene går barnevernet videre og undersøker om det bør foretas frivillige eller tvungne tiltak. Barnevernstjenesten konkluderte med å sette i verk tiltak i 41 % av sakene de undersøkte videre. De fleste av disse tiltakene prøver å hjelpe barnet der de er. Det illustreres ved at 60 % av barn og unge mottar hjelpetiltak i hjemmet. Likevel måtte 15 820 barn og unge bli plassert i andre hjem enn hos sine biologiske foreldre. Den hyppigste årsaken til at barnevernet påtar seg saker er foreldrenes manglende foreldreferdigheter og høy grad av konfliktnivå mellom barn og foreldre. Selv om barnevernet også behandler svært alvorlige saker, er likevel det mest brukte hjelpetiltaket råd og veiledning. Hvis du blir utsatt for, eller kjenner noen som blir utsatt for vold, seksuelle overgrep eller omsorgssvikt i hjemmet, kan du sende inn en bekymringsmelding til barnevernvakten.no.
Du kan velge å melde inn saken med fullt navn eller være anonym. Barnevernet skal som hovedregel undersøke saken innen 3 måneder. I 2016 ble 85 % av sakene avsluttet innen denne fristen. Barnevernvakten synes å mene at privatpersoner bare har et moralsk, men ikke juridisk ansvar, til å melde fra om noen blir utsatt vold, seksuelle overgrep eller tilfeller av omsorgssvikt. Det er ikke riktig. Alle har en plikt til å ringe politiet eller sende en bekymringsmelding til barnevernet om du mistenker at noen blir utsatt for noe straffbart i hjemmet. Det følger av avvergingsplikten i straffeloven.
I dette kapitlet skal vi se nærmere på disse temaene:
Barnevernet 1: Fremgangsmåten i barnevernssaker
Barnevernet 2: Hjelpetiltak
Barnevernet 3: Omsorgsovertakelse