De materielle vilkårene: Ekteskapshindringene

Før brudeparet møter opp i vielsen må de oppfylle materielle krav til ekteskapet, såkalte ekteskapshindringer. Kravene som stilles er ufravikelige. Det vil si at dersom et av vilkårene ikke er oppfylt så kan de ikke gifte seg. 7 vilkår må være oppfylt:


Vilkår 1: Kjønn

Det første vilkåret som må være oppfylt går på ektefellenes kjønn. Dette var et vilkår som var mer omstridt for noen år siden. Før loven ble endret i 2008 kunne ekteskap bare inngås mellom en mann og en kvinne. Dette stod ikke direkte i loven, men den ble tolket slik at det bare var par av ulikt kjønn som kunne gifte seg. Tidligere kunne homofile inngå partnerskap etter partnerskapsloven. Partnerskap var sett på som en parallell til ekteskapet og hadde de samme rettsvirkningene med hensyn til arv, skilsmisse og deling av formue ved skilsmisse. Partnerskapsloven var svært omstridt blant annet fordi homofile ikke hadde adgang til å kunne adoptere, gjennomføre assistert befruktning eller anse registrert partner som barnets forelder ved fødsel, slik mannlige ektefeller blir. Fra 1. Januar 2009 kan homofile og heterofile par inngå ekteskap.


Visste du at

… det tidligere var straffbart å være homofil?

Den såkalte ”homoparagrafen” straffet menn med inntil 1 års fengsel om de hadde utuktig omgang med hverandre. Seksuelle handlinger mellom menn ble sett på som så ille at loven likestilte homofili med utuktig omgang med dyr. Paragrafen ble heldigvis opphevet i 1972 med den begrunnelse at:

“… det kan ikke være en oppgave for lovgiveren å sette eller opprettholde straff for alle handlinger som det i samfunnet er en moralsk reaksjon imot.”


Vilkår 2: Alder

De som inngår et ekteskap må være fylt 18 år. Tidligere åpnet ekteskapsloven for at personer som hadde fylt 16 år kunne gifte seg med foreldrenes eller Statsforvalteren sin samtykke. Dette åpnet i prinsippet opp for at barn kunne gifte seg. FNs barnekonvensjon definerer barn som alle mennesker under 18 år. Det vil i praksis si at barneekteskap var lovlig i Norge. Denne muligheten ble fjernet med en lovendring 1. Juli 2018. Dette ble gjort for å sikre at personer som gifter seg er modne og har evne til å forstå hvilke konsekvenser et ekteskap vil innebære. Ekteskap mellom personer fylt 16 år var likevel en sjelden unntaksregel. Fra 2015 til 2017 ble det ikke gitt noen dispensasjoner i Norge til ekteskap inngått med 16-åringer, og bare noen få 17-åringer fikk benytte seg av unntaket.


Vilkår 3: Rettslig handleevne

Dette vilkåret retter seg mot hvorfor Stortinget har valgt å fjerne muligheten for giftemål med personer under 18 år. De som skal gifte seg må ha rettslig handleevne. Det vil si at brudeparet må ha en evne til å forstå hva et ekteskap vil innebære, og hvilken motivasjon som ligger bak det å gifte seg. Du kan ikke inngå et ekteskap hvis du har en alvorlig sinnslidelse eller psykisk utviklingshemning. Hvis en person i denne kategorien har fått oppnevnt en verge kan de gifte seg om vergen samtykker til dette. Et samtykke fra vergen er imidlertid ikke nok. Ektefellen må fortsatt ha en normal forståelse av hva et ekteskap innebærer før personen kan gifte seg. Det kan være andre grunner til at vilkåret om rettslig handleevne ikke er oppfylt. Hvis bruden eller brudgommen er påvirket av alkohol eller narkotiske midler under selve vielsen, vil vigsleren – altså den som gjennomfører vielsen (prest, imam eller liknende) – kunne nekte å gjennomføre vielsen.


Vilkår 4: Frivillighet

Alle har rett til å velge hvem de skal gifte seg med. Ekteskap skal inngås av egen fri vilje og med eget samtykke. Prinsippet om at ekteskap skal inngås ut av frivillighet er ikke like selvsagt andre steder i verden. I mange land inngås det såkalt arrangerte ekteskap. Her deltar familien aktivt for å finne og foreslå bruder eller brudgommer som den ene kan gifte seg med. Dette er ikke straffbart, og kravet til frivillighet er fortsatt oppfylt så lenge brudeparet har valgt et arrangert ekteskap av egen fri vilje. Hvis bruden eller brudgommen reelt sett ikke har hatt mulighet til å takke nei til giftemålet, er ekteskapet inngått under tvang. Tvangsekteskap er straffbart og oppfyller ikke kravet til frivillighet i ekteskapsloven. I vurderingen av om et ekteskap er inngått under tvang, skal det legges vekt på om bruden, brudgommen eller begge har vært utsatt for et press som har vært så klanderverdig at de ikke har hatt noe valg.


Visste du at…

… de fleste saker om tvangsekteskap i Norge er inngått mellom personer fra Pakistan, Irak og Somalia? Henvendelsene som Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) mottar om tvangsekteskap dreier seg som oftest om tilfeller der det er gjennomført tvangsekteskap, frykt for tvangsekteskap eller hvor den ene har blitt utsatt for trusler og vold. Kompetanseteamet til Bufdir jobber med å gi enkeltpersoner råd om hvordan de bør gå frem i saker som omhandler tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for æresrelatert vold.

Er du utsatt for noe av det ovenstående kan du ta kontakt med Kompetanseteamet på: Telefon: 478 09 050 (mandag – fredag kl. 9-15)

E-post: kompetanseteamet@bufdir.no

Nettside til kompetanseteamet


Det er særlig to tilfeller der kravet til frivillighet blir utfordret:


Tilfelle 1 Domisilprinsippet:

Kan jeg gifte meg med en person fra utlandet i Norge etter reglene i det landet der den andre personen bor?

Hvis du gifter deg i Norge må du oppfylle norske regler om ekteskap. Du kan for eksempel ikke påberope deg ekteskapsreglene i Pakistan og hevde at norske regler ikke gjelder. Det er likevel viktig å understreke at hvis du gifter deg med en (1) utenlandsk statsborger som fortsatt har (2) bopel i utlandet, må ekteskapet også oppfylle ekteskapsreglene i landet der denne personen bor. Det er kjent som domisilprinsippet.

Ekteskapet havner på mange måter mellom to land. Hvis ekteskapet ikke oppfyller reglene i begge land, kan ikke norske domstoler godkjenne giftemålet. Som vi skal se nedenfor er det ikke alle regler fra andre land som kan godtas i Norge. Hvis du inngår et ekteskap med en person som tilhører en folkegruppe som har forbud mot å gifte seg i bopelslandet, kan norske domstoler likevel godkjenne ekteskapet fordi forbudet bryter med grunnleggende norske samfunnsverdier. Det vil likevel være regler i andre land som er annerledes enn de vi finner i Norge som ikke bryter med våre samfunnsverdier. Møter du kjærligheten i ditt liv i utlandet kan det være greit å sjekke opp ekteskapsreglene i dette landet før dere inngår et mer forpliktende forhold.


Tilfelle 2 Ordre public-regelen: 

Kan ekteskapet mitt som er inngått i utlandet godtas i Norge? 

Hvis du har (1) giftet deg i utlandet og (2) ekteskapet er gyldig etter ekteskapsreglene i dette landet, skal ekteskapet godtas i Norge. Det finnes likevel 2 unntak der ekteskapet ikke er gyldig.

1. Ekteskapet vil virke støtende mot ”norsk rettsorden”.

Noen land har regler som bryter med fundamentale norske samfunnsverdier. Det kan for eksempel være at landet har regler som forbyr kvinner å jobbe eller at loven legger opp til at bestemte folkegrupper blir undertrykket. Regler som bryter med norske samfunnsverdier er kjent som ordre public-regler. Norske domstoler trenger ikke å opprettholde regler fra andre land som vil virke støtende mot grunnleggende norske samfunnsverdier. Ved ekteskap kan ikke norske domstoler godta giftemål hvor brudgommen er gift med flere kvinner, såkalt bigami. Det samme gjelder ekteskap som er inngått ved tvang, selv om landet hvor ekteskapet ble inngått godtar tvangsekteskap.

Hvilke regler som bryter med norske samfunnsverdier er ikke alltid gitt. Det er et komplisert, internasjonalt regelverk som mange land har valgt å tolke litt forskjellig. Regler som bryter med norske samfunnsverdier trenger ikke nødvendigvis å bryte med samfunnsverdiene i Sverige. Det er i det hele tatt vanskelig å fastsette hva norske grunnverdier er fordi de forandres i takt med samfunnet. Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2008 så var homofile ekteskap forbudt i Norge. Homofile kunne inngå partnerskap, men med begrensede rettigheter til for eksempel adopsjon og assistert befruktning. I dag er det en selvfølge at homofile skal få gifte seg med de samme rettighetene som heterofile. Hva som er støtende i dag, er ikke nødvendigvis støtende i fremtiden.

2. Spesialregler for norske statsborgere eller personer som er bosatt i Norge når vielsen foretas.

Norske myndigheter stiller også krav til hvilke ekteskap som kan inngås i utlandet for norske statsborgere eller personer som er fast bosatt i Norge på vielsestidspunktet. Dersom ekteskapet er inngått (1) uten at begge er til stede under selve vielsen, kan ikke ekteskapet godtas i Norge. Se for deg at en norsk statsborger med opprinnelse fra Iran ønsker å gifte seg med en kvinne fra hjemlandet. Hun har ikke oppholdstillatelse i Norge og får ikke lov til å reise utenlands av myndighetene. På grunn av det strenge regimet i Iran frykter mannen for sitt eget liv om han reiser tilbake. Han drar derfor til et land hvor det er lov å gifte seg uten at begge er til stede, i håp om at ekteskapet kan gi kvinnen oppholdstillatelse i Norge. Slike ekteskap kan ikke norske domstoler godkjenne fordi de ikke er kjent med hvilke forutsetninger som ligger til grunn for ekteskapet. Videre kan ikke en nordmann gifte seg i utlandet med en person som er (2) under 18 år, eller med noen som (3) allerede er gift. Bare i sjeldne tilfeller, hvis sterke grunner taler for det, kan norske myndigheter anerkjenne et ekteskap som bryter med reglene over.


Vilkår 5: Lovlig opphold

For å kunne inngå et ekteskap i Norge må begge ha lovlig opphold i landet. Brudeparet må enten ha midlertidig eller permanent oppholdstillatelse i Norge for å kunne gifte seg. Regelen ønsker å forhindre at personer gifter seg fordi den ene primært ønsker oppholdstillatelse i Norge. Dette er kjent som proformaekteskap. Hvis Utlendingsdirektoratet (UDI) mistenker at det er inngått et proformaekteskap til en person som søker oppholdstillatelse, vil de undersøke

1. hvor lenge de har vært sammen,
2. hvor mye kontakt de har hatt,
3. hva de vet om hverandre,
4. aldersforskjellen mellom dem,
5. om ekteskapet er uvanlig i søkerens kultur, og
6. om søkeren tidligere har søkt om oppholdstillatelse i Norge eller et annet land.

Hvis UDI kommer frem til at det er mest sannsynlig at ekteskapet er proforma vil søkeren få avslag på søknaden om oppholdstillatelse.


Vilkår 6: Opplysningsplikt

Lider du av en smittefarlig sykdom som kan overføres ved seksuell omgang kan du ikke gifte deg uten at den andre er gjort kjent med sykdommen. Dette gjelder særlig personer som er rammet av sykdommene HIV og AIDS. Men opplysningsplikten gjelder også andre seksuelt overførbare sykdommer som Gonoré, Syfilis, Klamydia, skabb, flatlus og Hepatitt B-virus (HBV). I tillegg stilles det som krav at det kommende brudeparet får muntlig veiledning av en lege om farene ved sykdommen.


Vilkår 7: Ikke bryte med forbudene

Til slutt må ekteskapet ikke bryte med 2 helt klare forbud.

Først og fremst kan du ikke inngå et ekteskap med en nær slektning. Hensynet bak forbudet er å forhindre uheldige arveanlegg i familien og at det av rent etiske betraktninger ikke bør være anledning til å gifte seg med noen i nærstående familie. Med nær slektning menes personer i

1. rett oppstigende linje – du kan ikke gifte deg med moren eller faren din
2. rett nedstigende linje – du kan ikke gifte deg med barna dine
3. søsken – du kan ikke gifte deg med bror, søster eller halvsøsken.

Hvis du er adoptert kan du ikke gifte deg med din opprinnelige slekt eller slektningene til adoptivforeldrene dine. Videre er det ikke tillatt å inngå et nytt ekteskap samtidig som du er gift med en annen. Bigami er ikke tillatt i Norge og kan straffes med fengsel inntil 1 år.


Prøving av ekteskapsvilkårene

Før du kan inngå et ekteskap skal myndighetene kontrollere at de materielle ekteskapsvilkårene er oppfylt. Kontrollen gjennomføres vanligvis av skattekontoret eller av en norsk utenrikstjenestemann hvis du befinner deg i utlandet. Ved siden av å gjennomgå de syv vilkårene ovenfor, vil myndighetene be om (8) fødselsattest og en (9) redegjørelse fra forloverne om at de kjenner ektefellene, at brudeparet ikke allerede er gift og at de ikke er nært beslektet. Videre skal det gis en (10) skriftlig erklæring fra brudeparet om at ekteskapet inngås av egen fri vilje og at de anerkjenner hverandres like rett til skilsmisse. Hvis du og din kommende ektefelle består prøven, vil dere motta en attest som viser at ekteskapsvilkårene er oppfylt. Denne attesten er gyldig i 4 måneder. Hvis dere ikke gifter dere innen fire måneder er omme, må det gjennomføres en ny kontroll av ekteskapsvilkårene.