I et ekteskap eier dere ting enten alene eller sammen. Hvis du eide bilen før ekteskapet ble inngått, er bilen din i eneeie. Kjøper dere imidlertid bilen sammen, vil dere eie bilen i sameie. Men hva hvis bilen er kjøpt med dine penger mens dere er gift? Er bilen din i eneeie eller eier dere bilen sammen?

Her må eiendomsretten i bilen fastsettes. Det er det reelle eierforholdet som vil ha betydning for om det er du eller dere sammen som eier bilen. Hvis det er du som står som eier av bilen i bilregisteret, vil dette bare kunne indikere at det er du som eier bilen. Et formelt eierskap vil ikke alene bestemme det reelle eierforholdet. Så hvordan fastsetter man hvem det er som reelt sett eier bilen?


Personen som betaler for tingen er vanligvis den som også eier den. Står du i tillegg alene som avtalepart i kontrakten er det liten tvil om at du eier tingen i eneeie. Selv om det reelle og formelle eierskapet skulle tilsi at du eier tingen, kan den likevel være i sameie med ektefellen din om en av 3 tilfeller har oppstått:

1. Sameie er avtalt mellom ektefellene.
2. Sameie er bestemt av giver eller arvelater.
3. Eierskap gjennom bidrag.

Naturlig nok vil bilen være i sameie hvis dere har (1) avtalt dette i etterkant av kjøpet. Et grunnprinsipp i norsk avtalerett er avtalefrihet. Ektefellene kan avtale hva enn de måtte ønske så lenge det ikke avtales noe straffbart. Bilen er også i sameie hvis den ble (2) gitt i gave til dere eller som arv fra et dødsbo. Det kan oppstå tvilstilfeller om hvem gaven eller arvegodset er gitt til. I vurderingen skal det legges vekt på om tingen var ment til deg alene eller til dere begge. Noe mer komplisert blir det hvis den andre ektefellen har fått eierskap i tingen (3) gjennom bidrag