Det er ikke noe i veien for at du kan gi en gave til ektefellen din. Det er likevel ikke alle som er like begeistret for at du gir dyrebare gaver til din utkårede. Hvis ektefellen din har vanskelig for å betjene lån, vil kreditorene mene at ektefellen burde bruke pengene sine på å nedbetale gjelden sin fremfor å gi deg en diamantring eller en dyr klokke. Arvinger vil også kunne ha noen oppfatninger om hvilke gaver som gis mellom ektefellene. Dette vil vi se nærmere på i rollen som arver her.


Hva er en gave?

Det høres kanskje ut som et trivielt spørsmål, men det er faktisk vanskeligere å fastsette hva en gave er enn det man skulle tro. En gave er noe du gir ektefellen din (1) gratis med den (2) hensikt at det skal være en gave. Begge disse vilkårene byr på utfordringer. Hvis ektefellen din for eksempel gir deg mulighet til å kjøpe boligen deres til langt under takst, er ikke dette en gave, men et gavesalg. Gaven er ikke gratis. Selv om du får kjøpe eiendommen til langt under prisantydning, må du fortsatt bidra med en motytelse for å få den. Gavesalg er heller ikke tillatt etter reglene om arv. Tingen du gir ektefellen må også være gitt i hensikt av å være en gave. Vanlige gaver som du gir ektefellen din til jul, på fødselsdagen eller ved andre spesielle anledninger, er gitt i hensikt av å være en gave. Om en gave er ”vanlig” vil måtte vurderes konkret ut fra ektefellenes økonomi, særlig giverens. Andre gaver kan ha mer økonomisk verdi. Det kan være at du gir ektefellen din store pengesummer eller en bil i gave. Så lenge hensikten har vært å berike den andre ektefellen er det ingenting i veien for å gi dyre gaver. Problemet oppstår hvis gaven er gitt i den hensikt å flytte penger. Det er ikke tillatt å gi gaver som er del av en økonomisk planlegging mellom ektefellene. Det er særlig 2 motiver en slik gave kan ha:

Motiv 1: Frykt for kreditorerredd for at de skal ta pengene dine

En kreditor kan bare kreve at du betaler gjelden som du skylder dem. Kreditoren kan ikke kreve at ektefellen din betaler lånet ditt for deg. Derfor har det hendt at ektefeller flytter penger fra den ene ektefellen til den andre slik at ektefellen som skylder penger ikke kan betjene lånet. Kreditorene ser ingen annen utvei enn å slå deg personlig konkurs. Da vil det dannes et konkursbo med alle dine eiendeler og formue. I dette konkursboet kan det ikke inngå mer midler enn det som står i ditt navn. Dette har gjort det lukrativt å flytte dyrebare eiendeler eller penger i banken over på den andre ektefellen slik at de ikke vil være del av konkursboet. For å verne kreditorene ytterligere er det heller ikke lov å gi ektefellen din fremtidige gaver. Kreditorene skal ikke risikere at alle dine fremtidige midler er bundet av at du skal gi ektefellen din gaver hele tiden. Det er derfor satt ned et forbud mot at dere kan avtale at fremtidige kjøp eller midler skal gis til den andre ektefellen. Det er likevel tillatt å gi den andre ektefellen fremtidige gaver i form av vanlig innbo i felles bolig.

Motiv 2: Frykt for arvingerredd for at feil arvinger får tingene dine

En arving kan bare motta lovpålagt arv fra personen de er i slekt med. Dette er ikke noe problem hvis arvingene er felles barn av ektefellene. Men hvis noen av arvingene til den avdøde er såkalt særkullsbarn – altså barn utenfor ekteskapet eller fra et tidligere forhold – er det noen ektefeller som ønsker å redusere arven de kan motta ved å flytte midler over på ektefellen. Gaver som gis i den hensikt å unngå at kreditorer og arvinger får det de har rettmessige krav på, er ikke tillatt.


Hvordan gir jeg en gave til ektefellen min?

Som hovedregel må alle gaver du gir til ektefellen din være gitt med en ektepakt. En ektepakt er en skriftlig avtale mellom ektefellene som må følge strenge formkrav for å være oppfylt. Disse skal vi gjengi nedenfor. Hvis ikke gaven er gitt med en ektepakt er ikke gaven gyldig. Det er ikke alle gaver som må gis med ektepakt. Det er særlig gaver av stor økonomisk verdi som krever ektepakt. Det er ikke noe i veien for at du kan gi vanlige gaver til ektefellen din. Har du mye midler tilgjengelig er det vanligvis tillatt for deg å gi dyre ting som en vanlig gave. I motsatt fall vil det kreves at gaven gis med ektepakt.


Kan kreditorene ta gaven som ektefellen min har gitt meg?

Det er faktisk mulig for ektefellens kreditorer å ta gaven fra deg. Hvis ektefellen din har gått personlig konkurs, kan gaven din fra ektefellen bli trukket tilbake. Dekningsloven som bidrar med regler for hvordan kreditorer kan gjennomføre en konkurs, oppstiller 3 tidsfrister for når en gave kan trekkes tilbake:

1. Hovedregelen: 1 år

Hovedregelen er at kreditorene kan gjøre en gave ugyldig hvis den er gitt inntil 1 år før ektefellen din ble slått konkurs. Gaven din kan trekkes inn i konkursboet uavhengig av om du kjente til den andre ektefellens økonomiske stilling eller ikke. Hvilket motiv som lå bak gaven er heller ikke av betydning for om kreditorene kan gjøre gaven ugyldig. Alle gaver som er gitt det siste året som har en økonomisk verdi, vil måtte trekkes tilbake.

2. Gave fra ektefelle eller nærstående: 2 år

Hvis det er gitt en gave til skyldnerens nærstående eller til deg som ektefelle, er fristen for å trekke tilbake gaver 2 år. Med nærstående menes gaver som er gitt til samboer, forlovede, barn eller foreldre. En gave til nærstående vil likevel ikke trekkes inn i konkursboet om ektefellen utvilsomt var i stand til å betale gjelden sin da gaven ble gitt. Et slikt unntak gjelder ikke for gaver som er gitt til deg som ektefelle. Uavhengig av om ektefellen var i stand til å betale gjelden sin da gaven ble gitt, vil gaven din inngå i konkursboet så lenge den var gitt for under to år siden.

3. Gave på mer enn 10 G: 5 år

Hvis gaven som ble gitt hadde en høyere verdi enn 10 ganger Grunnbeløpet, kan kreditorene trekke tilbake gaven så langt tilbake i tid som inntil fem år. Per 1. mai 2018 tilsvarer ti ganger Grunnbeløpet en verdi på 968 830 kroner. Hvis ektefellene utvilsomt var i stand til å betale gjelden sin da gaven ble gitt, kan ikke kreditorene trekke gaven inn i konkursboet.


Visste du at

… Grunnbeløpet (G) er en måleenhet som benyttes i folketrygden for å beregne trygd og pensjon? Grunnbeløpet justeres hvert år. 1 G har økt fra en verdi på 5 400 kroner i 1967 til 96 883 kroner i 2018.


Kan kreditorene ta fra meg gaven selv om ektefellen min ikke blir slått konkurs?

Det kan oppstå helt spesielle tilfeller der ektefellen din ikke blir slått konkurs av kreditorene, men hvor kreditorene i stedet kan kreve penger fra deg. Pengekravet som kreditorene fremmer mot deg, vil tilsvare verdien til gaven. Det er bare ved 2 sjeldne tilfeller kreditorene kan rette et slikt krav mot deg. Ved begge tilfeller får kreditorene ikke full dekning fra ektefellen din:

1. Eldre kreditorkrav

Se for deg at ektefellen din gir deg en gave. Ektefellen skylder kreditorer masse penger, men de får ikke fullstendig dekning for alle pengekravene. Det å slå en person konkurs koster penger og er ganske tidkrevende. I stedet for å slå ektefellen din konkurs, holder kreditorene deg ansvarlig for gaven du fikk fra ektefellen din. Kreditorene vil fremme et krav om at du betaler dem det gaven er verdt. For at kreditorene kan gjøre dette, må pengekravet mot ektefellen din ha vært til stede da gaven ble gitt. Hvis pengekravet oppstod etter at du fikk gaven, kan ikke kreditorene kreve penger fra deg. Kreditorene kan heller ikke kreve penger fra deg om ektefellen din utvilsomt var i stand til å betale gjelden sin da gaven ble gitt.

2. Gi avkall på formue ved skilsmisse

Hvis ektefellen din har gitt avkall på formue ved skilsmisse, kan kreditorene også kreve penger fra deg. La oss se på et skilsmisseoppgjør.

Du og din ektefelle skal skilles. Dere har bestemt dere for å likedele alt dere eier. Ektefellen din har verdier for en million kroner, mens du har verdier for en halv million. Til sammen skal 1 500 000 kroner deles likt mellom dere, altså 750 000 kroner på hver. For å slippe å måtte betale kreditorer masse penger, gir ektefellen din avkall på sin del av likedelingssummen. Du mottar derfor alle pengene som skulle likedeles. Du vil stå som eier av formuen, men i realiteten har dere avtalt at din tidligere ektefelle skal få disponere pengene. Dette er ikke tillatt. Hvis ektefellen din gir avkall på deler av formuen sin ved skilsmisse, kan kreditorene holde deg ansvarlig for disse pengene. På samme måte som ved eldre kreditorkrav må pengekravet fra kreditorene ha vært til stede da ektefellen din gav avkall på formuen, og ektefellen din må utvilsomt ikke ha vært i stand til å betale gjelden sin da gaven ble gitt.