Ektefellene har fri råderett over sin formue og eiendeler. Dette gjelder også for gjeld. Som hovedregel kan du ikke ta opp lån på den andre ektefellen. Du er selv ansvarlig for gjeld du har stiftet overfor en kreditor. Dette er kjent som særgjeld. Et ekteskap skal ikke begrense din rett til å ta opp lån, på samme tid som ekteskapet ikke skal være en byrde for den andre ektefellen hvis du ikke klarer å betjene lånet. Et klassisk eksempel på særgjeld er et studielån i Lånekassen.

Det finnes likevel tilfeller der du kan ta opp et lån som rammer den andre ektefellen. Dette er kjent som solidargjeld. Den mest vanlige måten å gjøre dette på er hvis dere begge går i banken og tar opp et lån sammen. Solidargjeld kan også oppstå på andre måter. Under et ekteskap har du rett til å inngå vanlige avtaler på vegne av begge ektefellene. Vanlige avtaler er i ekteskapsloven betegnet som avtaler om det daglige husholdet, slik som ved innkjøp av mat, klær og møbler. Andre avtaler som er vanlige er innkjøp av ting til oppfostring av barna og avtaler som dekker den enkelte ektefelles nødvendige eller personlige behov, slik som ved betaling av lege- eller tannlegeregninger. Ved slike kjøp representerer du både deg selv, men også den andre ektefellen. Du opptrer på vegne av ekteskapet. Den andre ektefellen blir likevel bare ansvarlig for slike avtaler så lenge det er du som yter kreditten. Hvis du for eksempel tar opp et lån eller bruker kredittkortet ditt for å betale for varene, kan ikke den andre ektefellen holdes ansvarlig for gjelden. Dette er et lån som du har tatt opp i ditt navn. Det er gjeld du er ansvarlig for alene. Men hvis du betaler for varene med ditt eget bankkort (debet), er det du som i praksis yter en kreditt til ektefellen din. Da er begge ansvarlig for kostnaden. Videre kan du bare inngå vanlige avtaler på vegne av den andre ektefellen mens dere bor sammen. Hvis dere har tatt ut separasjon eller gjennomgått et samlivsbrudd, vil du ikke lenger kunne inngå avtaler på vegne av ekteskapet.


Finnes det tilfeller der den andre ektefellen likevel blir ansvarlig for min gjeld?

Som hovedregel er det slik at hvis du representerer deg selv utad overfor en kreditor, er du alene om å ha ansvaret for gjelden innad i ekteskapet. Men det kan oppstå tilfeller der den andre ektefellen blir ansvarlig for din gjeld. Det er 2 måter dette kan skje:


Spesialtilfelle 1: Ektefellen har plikt til å betale ned på lånet sammen med deg innad, men er ikke ansvarlig utad overfor kreditor.

Det kan oppstå tilfeller der den andre ektefellen har plikt til å betale ned på lånet sammen med deg. Ektefellen blir ikke ansvarlig overfor kreditoren, det er det fortsatt du som er. Det vil si at kreditoren bare kan sende deg inkassovarsler, men den andre ektefellen har plikt til å være med å betale regningen sammen med deg. Dette kan bare skje hvis forpliktelsesgrunnlaget skulle tilsi at begge er ansvarlige for nedbetalingen. Se for deg at dere har snakket om å kjøpe et garderobeskap. Etter mange måneder med leting har dere endelig funnet drømmeskapet. Mens ektefellen din er på jobbreise drar du til Møbelringen og kjøper garderobeskapet på kreditt. Selv om det er du som har tatt opp lånet alene, har dere begge hatt en form for stilltiende avtale om at dere skulle kjøpe den sammen. Her vil ektefellen vanligvis ha en plikt til å betale ned på lånet sammen med deg. Det samme er tilfellet hvis eiendelen du har kjøpt er ment å være til felles bruk. Kjøper du for eksempel en sofa er dette noe den andre ektefellen bør være med å betale for. Hvis sofaen er så dyr at den overstiger deres økonomiske evne til å betale for den, vil ikke den andre kunne holdes ansvarlig.


Spesialtilfelle 2: Ektefellen blir ansvarlig både innad og utad overfor den du skylder penger

Hvis dere kjøper en eiendel med lån dere har tatt opp sammen, er dere begge ansvarlig for gjelden både innad og utad. Tar du opp gjelden alene vil du vanligvis være ansvarlig for lånet selv. Men hvis det er du som tar opp lån på en eiendel dere har kjøpt sammen, kan den andre ektefellen likevel bli ansvarlig for å betjene lånet sammen med deg, men også utad overfor den du skylder penger. Dette er en diskusjon som kan oppstå hvis dere har kjøpt en hytte eller bil, men ikke er enige om dere faktisk kjøpte den sammen eller alene. Hvis det oppstår uenighet om et slikt lån, vil domstolene ut fra en helhetsvurdering måtte vurdere om dere kjøpte eiendelen sammen selv om det bare er ditt navn som står på kontrakten.