Plikten til å forsørge familien varer frem til det skulle oppstå et samlivsbrudd, separasjon eller skilsmisse. Underholdsplikten vil da kunne erstattes med et underholdsbidrag. Det er ikke påkrevd at du mottar et underholdsbidrag hvis ekteskapet oppløses. Du kan bare motta et underholdsbidrag fra den andre hvis du har redusert evne til å tjene penger fordi du under samlivet bidro til husholdningen ved å ha omsorg for felles barn eller arbeidet i hjemmet. Se for deg at arbeidsfordelingen til deg og din ektefelle har vært at du arbeider i hjemmet mens den andre har lønnet arbeid. Nå som dere er skilt har du ingen jobb som kan forsørge deg og dine nødvendige utgifter. I et slikt tilfelle kan du kreve at den andre ektefellen betaler deg et månedlig underholdsbidrag. Det kan også oppstå særlige grunner som gjør at den andre blir påkrevd å betale deg et underholdsbidrag. Dette er en snever unntaksregel som bare kan benyttes ved sjeldne tilfeller. I vurderingen av om du kan påkreve underholdsbidrag ved særlige grunner skal det legges vekt på om det er (1) store forskjeller i deres økonomiske situasjon, om ekteskapet deres har vært (2) langvarig, og om du har (3) redusert evne til å tjene penger på grunn av sykdom.


Hvor stort underholdsbidrag har jeg krav på?

Hvor stort underholdsbidraget skal være avhenger av (1) hvilket behov du har til å motta bidrag og (2) hvilken betalingsevne din tidligere ektefelle har til å betale bidrag. Hvis det er grunnlag for å motta underholdsbidrag, vil din tidligere ektefelle bli pålagt å betale deg et løpende bidrag som vanligvis utbetales månedlig. I noen ytterst få tilfeller kan det også fastsettes et større engangsbidrag. Dette er aktuelt hvis du trenger et større bidrag til å dekke utgifter som gjør seg gjeldende etter at dere har flyttet fra hverandre, slik som ved innbetaling av depositum ved leie av bolig.


Hvor lenge kan jeg kreve underholdsbidrag fra min tidligere ektefelle?

En avtale om underholdsbidrag skal vanligvis være begrenset til inntil 3 år. Hvis ekteskapet har vært langvarig før dere skilte dere, skal underholdsbidraget som hovedregel fastsettes for en lengre tid enn tre år eller være uten tidsbegrensning. Lovgiver har ikke ønsket å fastsette en nedre grense for hvor lenge dere må ha vært gift for at ekteskapet kan karakteriseres som langvarig. En viss veiledning har de likevel gitt oss i forarbeidene. Et ekteskap oppfyller vanligvis vilkåret om langvarig hvis det har vart i minst 15 år og dere har felles barn. Hvis dere ikke har felles barn sammen er et ekteskap langvarig hvis det har vart i minst 25 år. Underholdsbidrag kan også betales over lengre tid eller være uten tidsbegrensning hvis det foreligger særlige grunner. I vurderingen av om det foreligger særlige grunner skal det legges vekt på (1) hvor lenge dere har vært gift, om det er (2) store inntektsforskjeller mellom deg og din tidligere ektefelle og (3) hvilken evne mottakeren av underholdsbidraget har til å tjene penger i fremtiden. Hvis du for eksempel er 100 % uføretrygdet har du vanligvis krav på å motta underholdsbidrag i lengre tid enn tre år.


Kan jeg miste retten til å motta underholdsbidrag?

Hvis du inngår et nytt ekteskap med en annen har du ikke lenger rett til å motta underholdsbidrag. Dersom særlige grunner foreligger kan underholdsbidraget ditt bli endret eller i verste fall opphevet. Inngår du for eksempel et samboerskap mister du ikke automatisk retten til underholdsbidrag, men det kan være nok til å oppheve bidraget fordi det foreligger en særlig grunn.