En målsetning ved dagens ekteskapslovgivning er at midlene til ektefellene skal likedeles. Alt som inngår i ektefellenes felleseie skal fordeles med en halvpart til hver av dem. Bare unntaksvis kan ektefellene ta verdier og eiendeler ut av boet. Det er fortsatt én spesialregel vi ikke har sett nærmere på. I noen helt særegne tilfeller kan du kreve å overta felles bolig og vanlig innbo selv om det er den andre ektefellen som eier huset. Dette er en noe kontraintuitiv regel. Frem til nå har du bare kunnet skjevdele, avtale særeie eller ta ut eiendeler forlodds som du selv eier. Denne regelen gir deg mulighet til å kreve eiendeler som tilhører den andre ektefellen. Det skal heller ikke mye til for at du kan overta felles bolig med vanlig innbo. Så lenge det foreligger særlige grunner til det, kan du uavhengig av eierforholdet få overta huset deres. Terskelen for å overta felles bolig er lav, men du må likevel ha grunner som skiller seg fra det helt alminnelige. Det holder ikke at du bare har lyst til å bli boende i huset.

Formålet med regelen er å ta hensyn til ektefellenes og særlig barnas behov. Hvis du skal ha (1) omsorg for barna, men ikke eier huset som barna har vokst opp i, kan dette tale for at bør kunne overta huset fra den andre ektefellen. Det kan også være momenter som vektlegger ektefellens behov i å bli værende i huset. Et moment kan være (2) helsemessige årsaker. Hvis du sitter i rullestol og dere har brukt flere hundretusen kroner på å gjøre bygget beboelig for deg, taler dette for at du bør overta huset. Andre momenter kan være at du har (3) vanskelig for å finne deg et annet sted å bo, eller at du jobber i bygda og (4) den andre ektefellen kan få bolig og arbeid et annet sted.


Hvilke eiendeler kan jeg kreve å overta?

Eiendeler du har krav på å overta er felles bolig og vanlig innbo. Det kreves at eiendommen til huset deres utelukkende eller hovedsakelig har vært brukt som felles bolig. Hvis dere bor på et gårdsbruk vil du normalt ikke kunne overta huset. Det er beste fall bare svært små gårdsbruk du kan overta. Du har heller ikke krav på å overta felles bolig hvis den andre har odelsretten til gården. Det samme er tilfelle hvis ektefellen din har fått huset deres i gave eller arv fra slekten. Hvis ektefellen din bare arvet tomten til huset, eller at boligen ble kjøpt fra slekten, kan du fortsatt ha krav på å overta huset. Vanligvis kan du bare overta felles bolig hvis den inngår i felleseiet. Huset må enten kunne likedeles, eller tilhøre skjevdelingspotten til den andre ektefellen. Det er bare hvis sterke grunner taler for det at du kan overta huset hvis den inngår i et særeie. Hvis dere ikke eier felles bolig, kan du ha krav på å overta leiekontrakten til huset deres.


Hva betyr det at jeg har overtatt bruksretten til huset vårt?

I praksis er det 2 måter du kan overta felles bolig. Enten så får du eiendomsretten eller bruksretten til huset. Ved overtakelse av vanlig innbo er det ikke mulig å gi bruksrett i tingen. Det mest vanlige hvis regelen kan anvendes er at du får overført (1) eiendomsretten. Da står du fritt til å selge huset om du skulle ønske det. I dag er det svært sjeldent at du bare overtar bruksretten til felles bolig. Ved (2) bruksrett har du bare lov til å bo i huset. Den andre ektefellen eier det fortsatt. Hvis du får bruksrett til felles bolig, kan den andre ektefellen kreve at du betaler husleie. Husleien skal tilsvare vanlig markedspris. Hvis huset er i sameie mellom ektefellene, betaler du bare husleie for den andelen som tilhører den andre ektefellen. Det er ingen begrensning i hvor langt bruksretten kan gå. Ektefellen din kan for eksempel ikke kreve at du bare har bruksrett til selve boligen, men ikke i hagen. Hvis du har fått bruksrett i et gårdsbruk, kan den andre ektefellen likevel kreve at du ikke går inn i fjøset. Selv om det sjeldent er noen begrensning i omfang, vil bruksretten vanligvis være tidsbegrenset. Hvor lenge du har bruksrett i huset vil følge av avtalen med den andre ektefellen eller bestemmes av domstolene. Hvis den ikke er tidsbegrenset vil du miste bruksretten når ditt eller barnas behov faller bort. Det kan for eksempel være at barna er blitt voksne og har flyttet ut av huset.