Det er ikke bare ved forbrukerkjøp eller kjøp av bil og bolig at forbrukere kan reklamere på feil og mangler. Reklamasjonsreglene gjelder også for leie av bolig. Reglene for reklamasjon av feil og mangler er i hovedtrekk de samme som du finner ved forbrukerkjøp og kjøp av bolig. Nedenfor gir vi deg en kort oversikt over reklamasjonsprosessen:


1. Reklamasjonen: Leieboere kan reklamere på feil og mangler ved utleieboligen så lenge de sier ifra om manglene til utleier innen rimelig tid. Hva som er rimelig må vurderes konkret. I forbrukersaker vil fristen i praksis være 2 måneder, og ved kjøp av bolig har lagmannsretten blant annet sagt at 3 ½ måneder kan være innafor. Forarbeidene til husleieloven gir oss ikke et endelig svar på lengden av reklamasjonsfrister i husleieforhold, men vil ikke være helt på viddene å anta – tatt i betraktning reklamasjonsfristene ved forbrukerkjøp og kjøp av bolig – at det ligger et sted mellom 2 og 4 måneder.


2. Feil og mangler som kan reklameres på ved boligutleie er de samme som også kan fremmes ved boligkjøp. Som hovedregel overtar du leieboligen “som den er”. Leid “som den er”-forbeholdet gjør at du dessverre må leve med de fleste feil og mangler du finner i utleieboligen. Du vinner likevel frem med reklamasjonen hvis utleieren har gitt manglende eller uriktige opplysninger om boligen, og feilopplysningen var av betydning for at du valgte å leie huset eller leiligheten. Du vinner også frem med reklamasjonen dersom boligen er i vesentlig dårligere stand enn det du regnet med ut fra hva du betaler i leie og forholdene ellers. Les mer om disse reglene i rollen som eier her. Selv om reglene ikke lenger gjelder for kjøp og salg av bolig, er de fortsatt aktuelle ved husleieforhold.

I tillegg til mangelsreglene over har husleieloven hentet inspirasjon fra forbrukerkjøp. Det vil si at du også kan reklamere på feil og mangler ved utleieboligen som bryter med det som er avtalt og hva som er formålet med leieavtalen. Du kan lese mer om disse reglene i rollen som forbruker her. Alle leieboere skal uansett forvente – så lenge noe annet ikke er avtalt – at utleieboligen er ryddet, rengjort og i vanlig god stand når den overtas.


3. Undersøkelsen: Det er viktig å påpeke at selv om leieboere ikke plikter å undersøke boligen før overtakelse, kan du ikke reklamere på feil og mangler som burde vært oppdaget ved undersøkelsen. Du har likevel reklamasjonsretten din i behold hvis det ikke var mulig for deg å undersøke boligen før overtakelse, eller dersom utleieren opptrådte grovt uaktsomt eller i strid med redelighetsreglene. De kan du lese mer om i rollen som forbruker her.


4. Kravene: Har utleieboligen feil og mangler ved seg, kan du kreve at utleieren enten retter manglene, mottar et prisavslag på leia, eller får hele leieforholdet hevet dersom mangelen i boligen er vesentlig. Du kan også velge å holde tilbake deler av leia dersom et slikt tiltak sikrer kravet ditt overfor utleier. Uansett hvilke krav du fremmer, kan du alltid kreve erstatning for det økonomiske tapet du lider som følge av at boligen har en mangel. De samme kravene er også mulig å fremme dersom overleveringen av utleieboligen er forsinket. Du kan lese mer om kravene ved forsinkelse i rollen som forbruker her.