1. Leieavtalen: Utleiere kan velge mellom 3 ulike leieavtaler når de skal inngå en leieavtale med leieboerne sine:
- Tidsbestemt med oppsigelse: Leieavtalen inngås for en bestemt tid. Når leieperioden er over, opphører leieavtalen. Underveis i leieperioden kan leieavtalen sies opp innen en gitt oppsigelsesfrist.
- Tidsbestemt uten oppsigelse: Leieavtalen inngås for en bestemt tid. Når leieperioden er over, opphører leieavtalen. Underveis i leieperioden er leieavtalen uoppsigelig.
- Tidsubestemt: Leieavtalen inngås på ubestemt tid. Så lenge hverken leieboer eller utleier sier opp leieavtalen, fortsetter den bare å løpe.
To av leieavtalene er nokså ufarlige. Ved å inngå enten en tidsbestemt leieavtale med mulighet for oppsigelse eller en tidsubestemt leieavtale, kan leieboer og utleier si opp leieforholdet underveis i leieperioden. Du bør imidlertid tenke deg godt om før du signerer en tidsbestemt leieavtale som er uoppsigelig. Da må du belage deg på å bli boende hos utleier frem til leieperioden er over.
Det ble Emil og kompisene smertelig klar over etter at de ønsket å flytte ut av loftsleiligheten til Gunleif Lindekvisten. Foreldrene deres – som er forpliktet til å signere leieavtalen for deres mindreårige barn – hadde ikke lest leieavtalen godt nok, og oversett at den tidsbestemte leieavtalen på 3 år var uoppsigelig. Det ble dermed ikke noen ny hybelleilighet på gutta, som motvillig måtte bli boende i loftsleiligheten.
Har utleier ikke meddelt deg skriftlig om at den tidsbestemte leieavtalen er uoppsigelig, er oppsigelsesretten i behold. Da vil du vanligvis få enten 1 eller 3 måneders oppsigelsesfrist for henholdsvis leie av beboelsesrom eller bolig. I slike situasjoner er det bare leieboeren som får en oppsigelsesrett.