Heldigvis har du måter å beskytte eiendommen din hvis noen prøver å ta den fra deg. Tinglyser du eiendommen i grunnboken etter at du har kjøpt boligen, har du rettsvern mot andre inntrengere. Er du først i tid med å beskytte deg juridisk, er du også best i rett hvis tyver eller andre prøver å ta eiendommen din. Eksemplet vårt med familien Gundersen som får eiendomsretten i boligen til Marit og Kjell, vil mest sannsynlig ikke skje i praksis fordi de aller fleste av oss tinglyser eiendommen sin etter kjøp. Men eksemplet der Marit og Kjell selger eiendommen sin til to stykker samtidig, kan være et reelt problem. Vi vil uansett råde alle eiere av fast eiendom til å tinglyse eiendommen sin i grunnboken.


Har man ikke regler som sier at tyvgods som blir solgt videre skal tilbake til den rettmessige eieren? Vindikasjonsretten

Det er helt riktig. Hvis en tyv stjeler sykkelen din og selger den videre til noen andre, har du fortsatt rett på sykkelen selv om den nye eieren har betalt for den. Rette eier har såkalt vindikasjonsrett til å ta sykkelen tilbake, uten å måtte erstatte den uvitende kjøperen for pengene han eller hun har betalt til tyven. Nok en gang ser vi prinsippet om først i tid, best i rett utarte seg i praksis. Denne gangen trengte du ikke å tinglyse eiendomsretten i grunnboken, fordi reglene om godtroerverv av gjenstander ikke krever registrering for at du skal få tingen tilbake. Så lenge du kan bevise at sykkelen er din, er dette nok til å søke den tilbake (vindisere).

Reglene om vindikasjonsrett gjelder imidlertid bare for løsøregjenstander, ikke fast eiendom. Marit og Kjell kan ikke søke om å få huset sitt tilbake fra familien Gundersen med hjemmel i vindikasjonsretten.