Omstilling 1Dagpenger: Norge har i over hundre år hatt stønadsordninger for arbeidsledige. Mot slutten av 1800-tallet opprettet fagforeningene egne arbeidsløshetskasser som arbeidsledige mottok penger fra. Etter arbeidsløshetskrisen i 1921 brøt mange av disse pengekassene sammen, og det ble tydelig at de arbeidsledige trengte en mer bærekraftig støtteordning fra myndighetene. Det fikk vi da Norges første arbeidsløshetstrygd ble introdusert i 1938. Siden har reglene gjennomgått mange endringer. I 1959 ble arbeidsløshetstrygd tilkjent alle som arbeidet i Norge, og fra 1970 ble trygdeordningen en del av folketrygda. I dag kjenner vi arbeidsløshetstrygd under navnet dagpenger. Den har til formål å gi nordmenn en inntekt etter at de er blitt arbeidsledige.

For å få rett til dagpenger er det 3 vilkår som må være oppfylt. Først og fremst må du enten ha (1) mistet jobben eller fått stillingen din redusert med minst 50 %. Du må med andre ord ha mistet arbeidsinntekten som du tidligere har hatt. Du har for eksempel ikke rett til å motta dagpenger hvis du aldri har hatt en jobb. Videre må du ha tjent mer enn (2) minsteinntekten på enten 1,5 ganger grunnbeløpet (2019: 149 787 kroner) de siste 12 månedene før du søkte om dagpenger, eller 3 ganger grunnbeløpet (2019: 299 574 kroner) de siste 36 månedene. Sist, men ikke minst må du være reelt (3) arbeidssøkende. Det vil si at du må være villig til å ta enhver jobb, uansett hva det måtte være, hvor som helst i Norge, og uavhengig av om det er heltids- eller deltidsstilling. I tillegg må du være villig til å delta på arbeidsmarkedstiltak. Det er arbeidsrettede ordninger fra NAV som skal hjelpe deg med å komme tilbake i arbeid, og kan være alt fra å ta kurs i jobbsøking til arbeidstrening der du blir plassert i en jobb over en gitt tidsperiode.


Størrelsen på dagpengene beregnes enten ut fra lønna du hadde de siste 12 månedene før du du søkte om dagpenger, eller gjennomsnittslønna de siste 36 månedene hvis dagpengegrunnlaget blir høyere. Dagpengegrunnlaget kan maks være på 6 ganger grunnbeløpet (2019: 599 148). Tjente du mer enn det maksimale dagpengegrunnlaget i 2019, beregnes dagpengene dine ut fra 599 148 kroner.

Så hvor mye dagpenger har du krav på?

Du kan maks få 62,4 % av lønna utbetalt i årlig dagpenger. Hver dag vil du få utbetalt 0,24 % av dagpengegrunnlaget. Det gis for 5 dager i uken over en tidsperiode på enten 1 eller 2 år:

  1. 1 år: Inntekt mindre enn 2 G (2019: 199 716 kroner) før arbeidssøkingen de siste 12 månedene, eller de siste 36 månedene i gjennomsnitt hvert år
  2. 2 år: Inntekt på minst 2 G (2019: 199 716 kroner) før arbeidssøkingen de siste 12 månedene, eller de siste 36 månedene i gjennomsnitt hvert år

Nedenfor har vi laget en liste over hvor mye dagpenger som utbetales ved gitte inntektsgrupper:

Hvis Marit hadde vært arbeidssøkende i 2019, ville hun fått 1 032 kroner i dagpenger:

Det tilsvarer en månedsinntekt på 22 363 kroner, og en årsinntekt på 268 320 kroner.

Når du mottar dagpenger fra NAV stilles det noen krav til gjennomføringen. Ved siden av å være aktivt arbeidssøkende, må du også melde deg som arbeidssøkende til NAV. Hver 14. dag må du sende inn et meldekort som skal inneha opplysninger om hvilke arbeidssøkende aktiviteter du har gjort den siste tiden. Har du arbeidet i perioden skal det innrapporteres i meldekortet. Da vil du få mindre i utbetalt dagpenger. Meldes det inn at du jobber mindre enn det du faktisk gjør, kan du bli dømt for trygdebedrageri etter straffelovens regler om svindel. I tillegg har du møteplikt hos NAV hvis du blir innkalt til det. Glemmer du å sende inn meldekortet eller møte til avtalt tid hos NAV uten å ha rimelig grunn for det, mister du retten til å motta dagpenger.


NB! Avtjener du verneplikt i militæret, har du krav på dagpenger i et halvt år (26 uker) etter du har dimittert, uten hensyn til reglene om tapt arbeid og minsteinntekt. Regelen gjelder for nordmenn som har vært i militæret eller avtjent obligatorisk sivilforsvarstjeneste i minst 3 måneder de siste 12 månedene. Dagpengegrunnlaget er på 3 ganger grunnbeløpet (2019: 299 574). Dimitterte soldater kan dermed få utbetalt 719 kroner i dagpenger hver dag, tilsvarende 15 580 kroner i måneden og 93 467 kroner i halvårsperioden, frem til de får seg en jobb etter militæret.