Det kan oppstå situasjoner i livet som gjør det vanskelig for noen å ta vare på seg selv. Tre av disse er fanget opp av folketrygdloven, og gir deg rett til å motta en gunstig pensjon:
Egen 1 – Familiepleier: Personer som har pleiet noen nærstående i familien, sliter ofte med å finne seg jobb etter at pleieforholdet er ferdig. Myndighetene har derfor bestemt at de skal bli tilgodesett med et av de mest gunstige alderspensjonsordningene i Norge, nemlig grunnpensjon med særtillegg. De får altså utbetalt pensjon på samme måte som personer født før 1943.
Det stilles imidlertid noen krav til å motta en slik pensjonsordning. Pleieforholdet må:
- være avsluttet
- ha vært nødvendig for den som er blitt pleiet
- ha hatt en varighet på minst 5 år
- ha gjort det umulig for deg å jobbe og forsørge deg selv under pleieperioden
- ha ført til at du ikke har kunnet jobbe og forsørge deg selv etter pleieperioden
Oppfyller du kravene ovenfor, og det etter en vurdering av din totale formue og inntekt anses riktig å gi deg ytelsen, får du utbetalt en årlig grunnpensjon med særtillegg.
Egen 2 – død ektefelle: Lever du lengre enn ektefellen din kan du ha rett til å motta gjenlevendepensjon. Formålet med regelen er å sikre at den gjenlevende ektefellen får tilstrekkelig med inntekt til å forsørge seg selv og barna. Det er 3 scenarioer som gir deg rett til å motta gjenlevendepensjon:
- Du har vært gift med avdøde i minst 5 år
- Du har eller har hatt barn med avdøde
- Du hadde omsorgen for særkullsbarn til avdøde, altså barn som avdøde hadde med noen andre. Ekteskapet og omsorgen til barna må til sammen ha vart i minst 5 år
Oppfyller du ett av vilkårene ovenfor vil du bli tildelt gjenlevendepensjon, bestående av grunnpensjon, og særtillegg eller 55 % av tilleggspensjonen. Hvilken pensjonskonstellasjon du får avhenger av om den avdøde hadde jobbet lenge nok til å få utbetalt en tilleggspensjon som er større enn særtillegget. Du kan lese mer om grunnpensjon og tilleggspensjon, og særtillegg i rollen som pensjonist.
Var dere gift i mindre enn 5 år og dere ikke hadde barn sammen, kan du ha rett til en overgangsstønad tilsvarende 2,25 ganger grunnbeløpet (2019: 224 681 kroner). Det gjelder for deg som:
- er i en omstillingsfase etter dødsfallet
- starter med en utdanning innen 2 år etter dødsfallet som gir deg bedre muligheter til å komme i arbeid
- har den daglige omsorgen for avdødes særkullsbarn, altså barn som avdøde hadde med noen andre
Omstillingsperioden varer et sted mellom 1 og 12 måneder, og avhenger av hvor lenge du har vært gift med avdøde. Du mister ytelsene når du tar ut alderspensjon, mottar uføretrygd, gifter deg på ny, får barn med ny samboer, eller blir samboere med noen som du tidligere har vært gift eller som du har eller har hatt felles barn med.
Egen 3 – døde foreldre: Barn eller unge voksne har rett til barnepensjon dersom:
- de er under 18 år og har mistet en eller begge foreldrene sine
- de er under 20 år, foreldreløs og under utdanning
- de er under 21 år, har mistet en eller begge foreldrene sine, er under utdanning og en av foreldrene døde av en yrkesskade
Hvor mye du får i årlig barnepensjon avhenger av om en eller begge foreldrene er døde:
- En av foreldrene: Det eldste barnet får 40 % av grunnbeløpet (2019: 39 943 kroner), mens de andre barna får 25 % hver (2019: 24 965 kroner).
- Begge foreldrene: Det eldste barnet får gjenlevendepensjonen til den forelderen som ville fått mest, det neste barnet får 40 % av grunnbeløpet, mens de andre barna får 25 %
Barnepensjonen summeres dermed opp og fordeles likt mellom barna.