Det er få, om noen, som går gjennom et helt yrkesliv uten å bli syke. Folkehelserapporten til Folkehelseinstituttet (FHI) fra 2018 viser at selv om vi lever lenger – forventet levealder i Norge for menn er 80,9 år og 84,3 år for kvinner (2017) – er det fortsatt mange med helseproblemer i befolkningen.
Om lag 1,1 millioner nordmenn lever i dag med en hjerte- eller karsykdom, eller har høy risiko for slike sykdommer. Over 30 000 av oss diagnostiseres med kreft hvert år, og 260 000 nordmenn lever med, eller har hatt kreft. Omtrent ¼ av befolkningen har til enhver tid langvarige plager med muskel og skjelett, 27 % kvinner og 18 % menn. I tillegg lever i underkant av 100 000 nordmenn med demens, 245 000 er diagnostisert med diabetes, og et sted mellom 16 og 22 % av den voksne befolkningen vil ha en psykisk lidelse i løpet av året.
Helsa må tas på alvor. Det er viktig, ikke bare for deg, men også for bedriften du jobber i. De er tjent med friske ansatte som kan stå lenge i jobben. Det har myndighetene skjønt. Folketrygden tilrettelegger for at du ikke skal lide økonomisk av å være syk. Mange ville nok følt seg ekstra presset til ikke å ta ut en sykedag om de ikke fikk lønn i sykdomsperioden. Det er årsaken til at myndighetene bidrar med økonomiske ordninger som gjør at du får lov til å være syk.
Nedenfor gir vi deg en oversikt over sykepengene og andre stønadsordninger som myndighetene tilbyr til syke nordmenn.