En sykdoms- eller skadeperiode starter ofte med at du først blir sykemeldt og mottar sykepenger i 1 år. Er du fortsatt syk eller skadet etter stønadsperioden er over, går du over på arbeidsavklaringspenger som du kan motta i maks 3 år. Begge disse ordningene forutsetter at du er midlertidig arbeidsufør. Du kan altså komme tilbake i full stilling. Hvis inntektsevnen din er redusert for alltid, kan du aldri komme tilbake i 100 % arbeid. Det er her uføretrygd kommer inn. Den gir alle som har fått varig nedsatt inntektsevne 66 % lønna i trygd frem til de går av med pensjon. Stønadsordningene ved sykdom kan oppsummeres i denne uførhetsfiguren:
Uføretrygd ble innført i 1936. Den gangen var det bare blinde og bevegelseshemmede som mottok uføretrygd. Det tok imidlertid lang tid før Norge fikk en generell lov om uføretrygd. Den trådte i kraft i 1961, og ført inn i folketrygdloven fra 1966. I dag er 10,1 % av befolkningen mellom 18 og 67 år uføretrygdet, tilsvarende 350 000 nordmenn (SSB, 2019). 205 000 av dem er kvinner (12,1 %), mens de resterende 145 000 er menn (8,2 %). Antall uføretrygdede øker med alder. Blant eldre mellom 62 og 67 år er 29,1 % uføretrygda, med en større andel kvinner (59,8 %) enn menn (40,2 %).
Vilkårene som må være oppfylt for å få uføretrygd er nesten de samme som ved arbeidsavklaringspenger. Først og fremst må inntektsevnen være nedsatt med 50 % på grunn av sykdommen eller skaden, og er redusert til 30 % hvis arbeidsuførheten skyldes en yrkesskade. Videre må hensiktsmessig behandling og arbeidsrettede tiltak være gjennomført. Hvilke behandlingsmetoder som er hensiktsmessige bestemmes ut fra alder, evnenivå, utdanning, yrkesbakgrunn og arbeidsmuligheter. Den eneste praktiske forskjellen fra arbeidsavklaringspenger er at arbeidsuførheten må være varig. Det betyr ikke at arbeidsuførheten din må være livsvarig, men Arbeids- og velferdsdirektoratet har sagt at lidelsen må vare betydelig lengre enn to til tre år. Arbeidsuførheten er som hovedregel ansett som varig når uførhetsperioden varer i mer enn 7 år.