Du har også rett til å motta penger fra myndighetene hvis du må ha omsorg for sykt barn, eller må pleie barn eller eldre. Ordningene beregnes på samme måte som ved sykepenger. La oss se på reglene som gjelder.
Andre 1 – Omsorgspenger: Er barnet ditt syk og trenger nødvendig tilsyn og pleie, eller må tas med til legen for oppfølgning, har du rett til å være hjemme og ta vare på barnet samtidig som du mottar 100 % av lønna i omsorgspenger. Det samme er tilfellet hvis personen med det daglige barnetilsynet er syk eller må følge et av de andre barna til utredning eller innleggelse på sykehuset, eller barnepasseren må melde avbud på grunn av sykdom.
Retten til omsorgspenger gjelder til og med det året barnet fyller 12 år. Har barnet en kronisk sykdom eller er funksjonshemmet, har du rett til å motta omsorgspenger frem til barnet fyller 18 år.
Hvor mange dager du kan motta omsorgspenger i året avhenger av omsorgsansvar og antall barn:
- Ett eller to barn: 10 kalenderdager
- Flere enn to barn: 15 kalenderdager
- Ett eller to barn og aleneomsorg: 20 kalenderdager
- Flere enn to barn og aleneomsorg: 30 kalenderdager
I tillegg blir du tildelt 10 ekstra stønadsdager for hvert barn som er kronisk syk eller funksjonshemmet. Selv om bare en av dere har den daglige omsorgen for barnet, kan dere fordele stønadsdagene for omsorgspenger mellom hverandre slik at de sammenfaller med avtalt samvær. Hvis Marit og Kjell skilte seg, og Kjell fikk aleneomsorgen for Sofie, Ida og Emil, kunne de fordelt Kjell sine 30 stønadsdager seg imellom slik at de stemte overens med samværet. Marit skal for eksempel bare ha barna hver onsdag og annenhver helg. Det tilsvarer 26 % av omsorgstiden. Da kan stønadsdagene fordeles slik at Marit tar ut 8 kalenderdager med omsorgspenger, mot Kjell sine 22. Får Kjell seg en samboer med minst 12 måneders varighet eller gifter seg på ny, kan opptil 10 stønadsdager overføres til den nye dama.
Det er bedriften din som betaler for omsorgspengene. De er eneansvarlig for de første 10 kalenderdagene, mens de kan søke refusjon fra NAV for de resterende stønadsdagene. Utbetales det omsorgspenger for kronisk sykt eller funksjonshemmet barn over 12 år, får bedriften refundert omsorgspengene fullt ut. NAV er bare ansvarlig for å betale omsorgspenger hvis arbeidsforholdet ditt med bedriften har vart mindre enn fire uker. Når NAV har ansvaret for omsorgspengene dine, begrenses utbetalingen på samme måte som sykepengene, altså med utbetaling 5 dager i uken og fordeling av omsorgspenger på 260 dager i året. Du kan lese mer om utregningen av sykdomspenger fra NAV her.
På samme måte som med sykepenger kan du bruke egenmelding de 3 første kalenderdagene av barnet sykdom. På dag 4 av barnets eller barnepasserens sykefravær kan bedriften kreve at du dokumenterer sykdommen med en legeerklæring. Det vil alltid kreves legeerklæring ved utbetaling av omsorgspenger fra NAV.
Andre 2 – Pleiepenger: Er barnet ditt syk eller skadet og trenger kontinuerlig tilsyn og pleie, har du rett til å være hjemme og pleie barnet samtidig som du mottar 100 % av lønna i pleiepenger som dekkes fullt ut av NAV for 5 dager i uken. Det samme er tilfellet hvis du må pleie en døende nærstående, enten det er et familiemedlem eller en god venn av deg. Da ytes det pleiepenger i opptil 60 dager.
Det er ikke tilstrekkelig for å få utbetalt pleiepenger at barnet er syk eller skadet. Det må gjøres en individuell vurdering i hver sak om barnets fysiske og psykiske tilstand krever kontinuerlig tilsyn og pleie. For å få rett til pleiepenger må dette behovet dokumenteres, samtidig som sykdommen eller skaden dokumenteres med en legeerklæring fra helseinstitusjonen som har ansvaret for behandlingen av barnet. Har du mottatt pleiepenger i 8 uker, må du på ny søke om å få pleiepenger. Sykdommen og dens utvikling må dokumenteres grundig, og det må fremlegges en ny legeerklæring.
Det er ingen begrensning på hvor lenge du kan motta pleiepenger for sykt eller skadet barn. Tidligere fikk du bare pleiepenger i 1 300 dager fordelt over en tidsperiode på maks 10 år. Denne ordningen ble fjernet i 2019. I ytterste konsekvens kan du nå motta pleiepenger helt frem til barnet fyller 18 år. Har barnet en livstruende eller annen alvorlig sykdom, kan du motta pleiepenger etter at barnet er blitt voksen. Det er også mulig – hvis barnets fysiske og psykiske tilstand tilsier det og behovet kan dokumenteres – at begge foreldre kan motta pleiepenger samtidig. Er det slik at dere har ordnet med avlastningstiltak som gjør at andre har tilsyn og pleie av barnet deler av dagen eller noen dager i uken, kan pleiepengene graderes. Ytelsen graderes ned for hver time barnet har tilsyn med andre, og beregnes ut fra en normal arbeidsuke på 37,5 timer. Pleiepengene dine kan maks graderes ned til 20 %. Det vil si at hvis barnet har tilsyn av andre i mer enn 80 % av uken, har du ikke rett til pleiepenger. Det gjelder likevel ikke hvis barnets sykdom tilsier at du må gi tilsyn og pleie om natta, eller du må være i beredskap for at slik tilsyn og pleie kan gis.
Har du omsorg for funksjonshemmet eller langtidssykt barn, kan du også få opplæringspenger for å dra på kurs som er nødvendig for at du skal kunne ta deg av og behandle barnet ditt.