Uføretrygd mens du jobber
Det skal alltid lønne seg å jobbe hvis du har mulighet til det. Derfor har myndighetene innført en ordning der nordmenn kan jobbe samtidig som de er delvis uføretrygda. Se for deg at Marit er arbeidsufør med en uførhetsgrad på 40 %. Da vil hun motta 40 % uføretrygd samtidig som hun kan fortsette å arbeide i en 60 % stilling på jobb. Det vil gi henne en høyere totalinntekt enn om hun var 100 % uføretrygdet. La oss se hvor mye penger Marit får totalt i 2019 ved en uførhetsgrad på 40 og 100 %:
Som vi ser av tabellen over sitter Marit igjen med mer penger hvis hun kan være delvis uføretrygda enn om hun mottar 100 % uføretrygd.
Men selv om du har mulighet til å jobbe ved siden av å motta uføretrygd, vil den kunne reduseres om du har for høy inntekt. Mottar du 100 % uføretrygd kan du tjene inntil 0,4 G i året (2019: 39 943 kroner) uten at inntekten får konsekvenser for uføretrygda. Hvis Marit tjener mer enn det – for eksempel 60 000 kroner – skal uføretrygda hennes reduseres slik:
Mottar du gradert uføretrygd får du en individuelt fastsatt inntektsgrense som bestemmes ut fra hvor mye du tjener og det NAV har fastsatt at du kan ha i inntekt ved siden av uføretrygda.
Uføretrygd når du blir pensjonist
Når du fyller 67 år vil du automatisk gå over til å motta alderspensjon i stedet for uføretrygd. Ved gradert uføretrygd vil uførhetsgraden din bli overført til alderspensjon. Mottar du 40 % uføretrygd vil de omgjøres til 40 % alderspensjon. Det vil si at du fortsatt kan jobbe i en 60 % stilling til du velger å gå av med fullstendig pensjon for godt. Ønsker du å motta 100 % alderspensjon fra fylte 67 år, må du søke om det til NAV. Fra fylte 62 år kan du – på samme måte som andre ansatte – velge å kombinere alderspensjon med uføretrygd frem til du fyller 67 år. Hvis du er 100 % uføretrygdet kan du for eksempel velge å motta 50 % i alderspensjon og 50 % i uføretrygd.