For å motta sykepenger må 4 vilkår være oppfylt:
Vilkår 1 – Opptjeningstid: Først og fremt er det bare ansatte som har jobbet i minst 4 uker uten avbrudd før de ble syke som har krav på sykepenger.
Vilkår 2 – Arbeidsufør: Sykepenger gis bare til ansatte som er arbeidsufør enten på grunn av sykdom eller skade. Arbeidsuførheten må være av en slik grad at du får nedsatt funksjonsevne. En forkjølelse kan for eksempel karakteriseres som en sykdom, men er sjeldent alvorlig nok til å nedsette funksjonsevnen din. Nøyaktig hva som ligger i begrepet sykdom står det ikke noe om i loven, men skal til enhver tid bestemmes av den medisinske vitenskapen. Ansatte som er arbeidsuføre på grunn av sosiale eller økonomiske problemer, har ikke krav på sykepenger. En vanskelig livssituasjon hjemme gir ikke grunnlag til å motta sykepenger, men kan over tid bidra til at du blir syk.
Sykepenger gis også til ansatte som ikke er arbeidsuføre, men som for eksempel må være borte fra jobben i disse tilfellene:
- Innlagt på en godkjent helseinstitusjon
- Gis behandling som gjør det nødvendig at du ikke jobber
- Deltar på arbeidsrettede tiltak fra NAV
- Myndighetene har nedlagt forbud mot arbeid på grunn av smittefare
- Arbeidsufør på grunn av abort, behandling av fertilitetsproblemer eller sterilisering
- Kosmetiske inngrep som er medisinsk begrunnet
Vilkår 3 – Aktivitetsplikt: Alle som mottar sykepenger i mer enn 8 uker plikter å prøve seg tilbake på jobb i såkalt arbeidsrelatert aktivitet. Det vil si at du plikter å dra tilbake på jobben for å arbeide i en kapasitet som tilsvarer arbeidsevnen din. Formålet med aktivitetsplikten er å prøve å få deg tilbake i jobb så raskt som mulig, og på en skånsom og tilrettelagt måte. Kravet til aktivitetsplikt kan bare vikes hvis du av rent medisinske årsaker ikke kan jobbe i det hele tatt, eller hvis bedriften ikke kan tilby tilrettelagt arbeid.
Vilkår 4 – Legeerklæring: Er du syk lengre enn 16 kalenderdager – altså at sykepengene går fra å være dekket av jobben til å bli dekket av myndighetene – kreves det at arbeidsuførheten må dokumenteres med en legeerklæring. Legen vil da vurdere om funksjonsnivået ditt er så redusert at du ikke er i stand til å jobbe. Mener legen at funksjonsnivået ditt er redusert, får du utstedt en legeerklæring. Den fungerer som en sakkyndig uttalelse om helsa di som innsendes til NAV. Det er de som til syvende og sist bestemmer om du har rett til å motta sykepenger, men i de aller fleste tilfeller legges legeerklæringen til grunn uten nærmere undersøkelser om helsetilstanden din. Du kan lese mer om forskjellen på egenmelding og sykemelding her.