Liver er ikke alltid en dans på roser. Det er familien Nygård smertelig klar over. Marit og Kjell har begge vært gjennom noen tøffe tider. Kjell har måttet oppleve å være ufør på grunn av en arbeidsulykke, og var lenge arbeidsledig etter at han fikk sparken fra plastikkfabrikken. Marit på sin side har i en periode av livet tatt vare på døende far, og vært langtidssyk selv. Sammen er de også foreldre til barna Sofie, Ida og Emil. Selv om barna har gitt dem mye glede i livet, har det ikke alltid vært enkelt å få endene til å møtes. Hvordan kan de ta vare på familien hvis de ikke lenger er arbeidsdyktig til å tjene penger? Hva hadde skjedd om de ikke hadde hatt mulighet til å betale for mat og husly? Og hvilke rettigheter har myndighetene gitt dem om de havner i “uløkka”?
Innledning
En eller annen gang i livet vil du ende opp i rollen som NAV-er. Selv de minste endringer kan få deg til å falle utenfor balansebobla:Det kan være du er blitt syk og må være hjemme fra jobb, ha omsorg for sykt barn eller døende foreldre, være hjemme med fødselspermisjon, miste jobben og være arbeidsledig, eller være arbeidsufør etter en skade eller langtidssykdom. Verst er det for de som faller helt utenfor balansebobla. 6 % av befolkningen har store levekårsutfordringer (SSB, 2019), og grenser ned mot å leve i absolutt fattigdom.
På hvilken måte er det samfunnet hjelper dem som faller utenfor?
Det skal vi se nærmere på i rollen som NAV-er. Vi gir deg en oversikt over hva som skjer når du faller utenfor den komfortable balansebobla, og hvordan NAV fanger deg opp med stønadsordninger som gjør det lettere for deg å komme seg gjennom den vanskelige tiden.
Stønadsordningene til NAV er tredelt, og har til formål å hjelpe deg på kort sikt, når du befinner deg i en omstillingsfase, og på lang sikt:
Kort 1 – Syk
Kort 2 – Omsorg
Kort 3 – Forelder
Omstilling – Arbeidsledig