Rettighet 14: Retten til utdannelse
Grunnloven § 109:
Enhver har rett til utdannelse.
I Norge har alle rett til utdannelse. Det er en helt sentral menneskerettighet som forplikter myndighetene å tilgodese at nordmenn får grunnleggende opplæring i å ta del i samfunnet. Myndighetene står fritt til å velge hvordan de ønsker å ivareta borgernes rett til utdannelse. I dag er behovet ivaretatt ved å tilby alle barn plass i grunnskolen. Her skal barna læres opp i grunnleggende lese-, skrive-, og språkferdigheter, samtidig som de skal få en elementær forståelse i fagene matematikk, historie, geografi, naturfag og samfunnsfag. Reglene for opplæring i grunnskole og videregående skole er regulert i opplæringslova. Det kan du lese mer om i rollen som ungdom,
Rett og plikt til grunnskoleopplæring gjelder alle barn som er i opplæringspliktig alder (6 til 16 år). Det gjelder også for barn som oppholder seg ulovlig i landet, så lenge det er sannsynlig at de vil være i Norge i mer enn tre måneder. Barn over skolepliktig alder har bare rett til grunnskoleopplæring ved behov. Myndighetene er ikke forpliktet til å gi grunnskoleopplæring til asylsøkere og barn med ulovlig opphold hvis de er over opplæringspliktig alder.
Myndighetene skal i tillegg sikre at alle kan ta videregående opplæring og at det gis like muligheter for å ta høyere utdannelse. Studieplassene skal tilbys på grunnlag av kvalifikasjonene til søkerne, ikke deres økonomiske ressurser. Det skal derfor være gratis å studere på offentlige høyskoler og universiteter.