Plikt 2: Verneplikt

Grunnloven § 119:

Enhver statens borger er i alminnelighet like forpliktet til i en viss tid å verne om sitt fedreland, uten hensyn til fødsel eller formue.


I Norge har vi allmenn verneplikt. Det vil si både kvinner og menn kan bli tvunget til å avtjene førstegangstjeneste i Forsvaret. Slik har det ikke alltid vært. Tidligere var det bare menn som måtte avtjene tvungen førstegangstjeneste. I 2010 fikk kvinner sesjonsplikt – altså at de måtte møte opp til sesjon – og fra 2015 ble det innført verneplikt for alle. Verneplikten gjelder for kvinner født 1. januar 1997 eller senere. Kvinner som er født før dette kan avtjene frivillig førstegangstjeneste.


I Norge har vi 4 forsvarsgrener:

  1. Hæren: Har ansvaret for krigføring på land.
  2. Sjøforsvaret: Ivaretar det militære forsvaret på havet.
  3. Luftforsvaret: Overvåker og kontrollerer det norske luftrommet.
  4. Heimevernet: Hurtigmobiliseringsstyrke som kan stille opp på kort varsel om Forsvaret trenger det.

Alle mellom 19 og 44 år er vernepliktige (55 år for de som har vært ansatt i Forsvaret etter førstegangstjenesten). Det betyr ikke at alle i denne aldersgruppen skal i militæret, men de kan avtjene hvis Forsvaret finner dem skikket. Nå som alle er vernepliktige er det ikke nok plasser til å innkalle et helt årskull til å avtjene førstegangstjeneste. Forsvaret ønsker derfor å sile ut kandidatene:

  1. Egenerklæring: Du mottar et skjema der du fyller ut hvilken motivasjon du har til å avtjene førstegangstjeneste, helsetilstand, fysisk form og andre ting.
  2. Sesjon: Omkring ¼ av kandidatene blir innkalt til sesjon. Her gjennomføres det fysiske, teoretiske og medisinske tester for å se om du er skikket til å avtjene verneplikten.
  3. To veier videre: Omkring ½ av kandidatene fra sesjon får enten avtjene
    1. Førstegangstjeneste: Alle har 19 måneders tjenesteplikt. Du tilbringer 12 måneder i enten Hæren, Sjøforsvaret eller Luftforsvaret, og kan i ettertid bli kalt inn til inntil 7 måneder repetisjonstjeneste eller heimevernstjeneste frem til du fyller 44 eller 55 år. Du får 5 000 kroner i måneden for å avtjene førstegangstjeneste, i tillegg til gratis mat, et sted å bo, og 33 000 kroner i dimmepenger når du er ferdig.
    2. Utdanning til offiser: I stedet for å avtjene førstegangstjeneste kan du utdanne deg til å bli offiser i Forsvaret.

Forsvaret har sett en betydelig økning av kvinner i førstegangstjenesten siden det ble innført allmenn verneplikt. I 2017 avla 7 387 personer førstegangstjeneste i Norge. Av disse var 23 % kvinner. I 2013 var kvinneandelen nede i 11 %.