Pensjon er en økonomisk ytelse som skal sikre at du får penger når du er for gammel til å jobbe. Størrelsen på pensjonen avhenger av hvor mye du har fått spart i løpet av livet. Sparing skjer på 3 måter og kan illustreres med pensjonshuset vårt:

Alle norske statsborgere får alderspensjon fra staten. Rettigheten er en del av langtidsytelsene i folketrygden, og gir deg en fast årslønn etter at du går av med pensjon. Ved siden av alderspensjonen fra myndighetene, mottar du jobbpensjon fra bedriftene du har arbeidet hos i yrkeslivet. Hver måned øremerkes en liten prosentandel av lønna til pensjonssparing. Den siste andelen av utbetalt pensjon består av egen sparing. Det er penger som du selv har spart opp gjennom årene. Denne treenigheten utgjør pensjonen din.


Nøyaktig hvor mye penger du får i pensjon, avhenger av 3 ting:

  1. Når du er født: Du har lengre forventet levealder enn foreldrene dine. Skal du få like mye i pensjon som dem, må du gå av med pensjon på et senere tidspunkt.
  2. Hvor lenge du har jobbet: Står du lenge i arbeidslivet, får du spart mer.
  3. Hvor mye du har tjent: Tjener du mye penger, får du spart mer.

Bare for å gi deg en pekepinn på hvor mye penger du får fra hver grunnpilar, har vi laget et diagram som viser årlig pensjon for gjennomsnittsnordmannen:

Tallene er basert på utbetalt folketrygd i 2018 for en 67 år gammel nordmann som får gjennomsnittlig tjenestepensjon (SSB, 2018), og som har spart i gjennomsnitt 1 500 kroner per måned (landsgjennomsnittet for sparing i IPS-fond for 40-åringer) fra fylte 18 år (952 560 kroner totalt som 67-åring, forutsatt avkastning på 8 % av aksjesparingen). Utregningen av skatt er foretatt med skattekalkulatoren til smartepenger.no (2018). Forventet antall år som pensjonist: 19 år og 2 mnd. Tallet er utregnet for en person født i 1951 og som fyller 67 år i 2018. De har en uttaksalder på 67 år og 9 mnd. med en forventet levealder i NAV-systemet på 86 år og 11 mnd. (NAV, 2019).


Som vi ser av diagrammet får de fleste mest penger fra alderspensjonen i folketrygda. Bare en liten andel av pensjonen stammer fra jobbpensjon. Nøkkelen til en god pensjonstilværelse ligger imidlertid i egensparing.