Ansatte i offentlige bedrifter mottar pensjon etter 2 pensjonsordninger:
Ordning 1 – Gammel tjenestepensjon: Ytelsesbasert
Aktuelt for: Personer født fra 1962 eller tidligere
Ansatte i offentlig sektor – enten de jobber i stat eller kommune – har krav på 66 % av lønna i pensjon når alderspensjon og jobbpensjon legges sammen, såkalt samordning. Pensjonsregelen står i lov om statens pensjonskasse (SPK-loven) for statlig ansatte, og i Hovedtariffavtalen for ansatte i kommunen. Du har krav på full tjenestepensjon når du har jobbet i det offentlige i 30 år. Ved tjenestetid under 30 år vil pensjonen din reduseres forholdsmessig etter antall år du har jobbet. Har du for eksempel jobbet 12 år i det offentlige, vil du motta 40 % av tjenestepensjonen (12/30). Tidligste uttaksalder for offentlig tjenestepensjon er 67 år. Det er likevel mulig å ta ut pensjon ved en tidligere alder hvis du oppfyller vilkårene i 85 års-regelen. Er alderen og tjenestetiden din til sammen 85 år, kan du få tjenestepensjon før fylte 67 år. Har du for eksempel jobbet i kommunen i 23 år, kan du gå av med pensjon som 62-åring (23 + 62 = 85).
Tjenestepensjonen til Oline – som har tilbrakt hele yrkeslivet sitt som helsearbeider i kommunen – regnes ut slik:
Som vi ser av tabellen vil Oline motta 512 249 kroner i pensjon, inklusive alderspensjon og jobbpensjon. Det er 66 % av sluttlønna hennes.
Ordning 2 – Ny tjenestepensjon: Innskuddsbasert
Aktuelt for: Personer født fra 1963 og fremover
På samme måte som pensjon i privat sektor, beveger offentlig tjenestepensjon seg bort fra ytelsesbasert pensjon. Fra 1. januar 2020 vil alle offentlige ansatte som er født fra 1963 og fremover motta innskuddsbasert pensjon. Opptjening før 2020 beregnes ut fra den gamle ordningen, altså etter 66 prosent-regelen. Etter pensjonsreformen i 2011 ble årskullene fra 1954 til 1958 garantert en pensjon på 66 % av sluttlønna, mens årskullene fra 1959 til 1962 måtte belage seg på en overgangsordning:
Etter den nye ordningen sitter ansatte igjen med minst 5,7 % av lønna i jobbpensjon, med en tilleggssats på 18,1 % for høy lønn:
Alderspensjon og jobbpensjon vil nå bli atskilt, på samme måte som den har vært for ansatte i private bedrifter med innskuddsbasert pensjon. Prinsippet om fleksibelt uttak innføres også for tjenestepensjon, som gir offentlige ansatte mulighet til fritt å ta ut pensjon mellom 62 og 75 år. La oss se hvilken pensjon Marit ville fått om hele jobbpensjonen hennes ville inngått i den nye ordningen:
Som vi ser av tabellen må Marit stå lengre i jobben for å nærme seg den samme jobbpensjonen som moren hennes. Mens Oline mottar 244 972 kroner i jobbpensjon ved fylte 67 år, sitter Marit bare igjen med 74 007 kroner ved samme pensjonsalder. Den nye tjenestepensjonen er en betraktelig dårligere ordning enn den offentlige ansatte har hatt tidligere, og må også være det for å sikre et mer bærekraftig pensjonssystem. Fremtidige generasjoner må med andre ord belage seg på å jobbe lengre.