Den siste delen av pensjonen er penger du sparer selv. Forskjellen på en god og særdeles god pensjonstilværelse ligger i nettopp egensparing. Her er det så klart flere veier til Rom. Det er ikke noe i veien for at du bare kan putte penger på en sparekonto, og benytte deg av disponibel saldo når du blir pensjonist. De fleste banker tilbyr imidlertid egne spareordninger for pensjonister – såkalt individuell pensjonssparing, forkortet IPS – som er tillatt av myndighetene gjennom reglene i lov om individuell pensjonsordning.
Individuell pensjonssparing er en innskuddsbasert ordning. Det vil si at du sparer ved å putte penger i en pensjonskonto. Kontoen er låst for uttak frem til du når pensjonsalder. Til gjengjeld kan pengene settes inn i et aksjefond, samtidig som du mottar flere skattefordeler. Du trenger for eksempel ikke å betale formueskatt av pengene, de bidrar til skattefradrag på alminnelig inntekt, og avkastningen i fondet ditt er ikke skattepliktig. IPS-fondet er i tillegg strengt personlig. Det vil si at pengene i pensjonsfondet er dine selv om du skiller deg fra ektefellen din.
Du kan maks spare 40 000 kroner i året ved individuell pensjonssparing. La oss se hvor mye sparepenger Marit sitter igjen med når hun går av med pensjon ved fylte 67 år:
Vi forutsetter at Marit går av med pensjon ved fylte 67 år, og at fondsparingen har en gjennomsnittlig avkastning på 8 %. Det tilsvarer gjennomsnittlig avkastning fra S&P 500-indeksen på 7,96 % mellom 1957-2018 (Investopedia, 2019). Selv om Marit har levd gjennom flere revideringer av den individuelle pensjonsordningen – deriblant en markant økning av sparebeløpet – forutsetter vi i regnestykket at det maksimale sparebeløpet har vært 40 000 kroner i hele tidsperioden.
Som vi ser av tabellen vil Marit sitte igjen med 952 560 kroner i egensparing hvis hun setter av 1 500 kroner i måneden gjennom hele voksenlivet sitt.
NB! Det maksimale sparebeløpet ble i 2022 tilbakeført til 15 000 kroner.
Hva er IPA?
Reglene om individuell pensjonssparing har vært gjennom flere endringer de siste årene. Individuell pensjonssparing ble først innført i 2008, og fikk økt sitt årlige maksimale sparebeløp fra 15 000 til 40 000 kroner i 2017. Sparebeløpet ble imidlertid tilbakeført til 15 000 kroner i 2022. Før den tid het ordningen med egensparing i banker for individuell pensjonsavtale, forkortet IPA. Den ble avviklet i 2006 og erstattet med individuell pensjonssparing.