Dersom Kjell eller Ingolf mener avgjørelsen i tingretten er uriktig, kan de anke saken til ny vurdering i lagmannsretten. Hvilke saker som kan ankes, avhenger av hva slags type avgjørelse tingretten har avsagt:

*Saksbehandlingsfeil får vanligvis bare en konsekvens for resultatet hvis det er nærliggende at feilen kan ha hatt betydning for utfallet i saken. Kravet er ikke strengt. En rimelig mulighet for innvirkning er nok. Grove feil i saksbehandlingen skal vurderes strengere enn mindre grove feil.


Partene har vanligvis 1 måned på seg til å vurdere om de vil anke saken til neste rettsinstans. Den skriftlige eller muntlige ankeerklæringen skal gis til domstolen som har truffet avgjørelsen som påankes. Er fristen oversittet frafalles retten til å anke. Da blir siste avgjørelse fra domstolene stående som både rettskraftig og tvangskraftig. Det kan du lese mer om her. Har du selv oversittet fristen – eller på andre måter mistet retten til å anke – kan du likevel anke på eget grunnlag dersom motparten anker over flere ting enn bare saksbehandlingsfeil. Spesialregelen kalles på jussen for avledet anke.


Du har ikke alltid krav på å få saken din prøvd på ny. Lagmannsretten kan i 2 tilfeller nekte å behandle saken:

  1. Under 250 000 kroner: Lagmannsretten må samtykke til at krangler med en tvistesum under 250 000 kroner kan prøves på ny. I vurderingen skal det legges vekt på (1sakens karakter, (2partenes behov for overprøving, og (3svakheter ved tingrettsdommen eller saksbehandlingen.
  2. Klart ikke fører frem: Lagmannsretten kan nekte saken fremmet hvis de finner det klart at anken ikke vil føre frem. Det kreves stor grad av sikkerhet for at resultatet fra tingretten blir stående ved ny behandling, før lagmannsretten kan benytte seg av denne unntaksregelen.

Hovedforhandlingen i lagmannsretten foregår stort sett på samme måte som i tingretten.


Ankes saken til Høyesterett vil Høyesteretts ankeutvalg vurdere om saken skal tas inn til behandling. I 2019 ble 12,8 % av alle sivile dommer tillatt ført for Høyesterett, mens 53,0 % av alle kjennelser og beslutninger slapp gjennom silingen i ankeutvalget. Årsaken til at flere kjennelser og beslutninger slipper gjennom enn dommer, er fordi de som hovedregel ikke skal nektes fremmet, mens dommer krever samtykke fra Høyesterett. Parter kan anke en sak til Høyesterett på samme grunnlag som til lagmannsretten, men de behandler likevel bare saker som:

  1. har stor betydning også for andre saker: Saken er viktig å få avgjort av Høyesterett fordi den innehar spørsmål som ikke er godt nok belyst av loven eller andre dommer.
  2. av andre grunner er særlig viktig å få prøvd: Det er for eksempel tvil om lagmannsrettens behandling av saken er riktig, og om det fikk betydning for avgjørelsen de tok.