I helt spesielle saker kan det være aktuelt for partene å gjenåpne saken. Gjenåpnes saken skal den opp til ny behandling i en annen domstol enn den som opprinnelig avsa dom, og skal avsies på samme nivå som den fellende dommen. Hvis den siste dommen mot deg ble avsagt i Borgarting lagmannsrett, skal den opp til ny behandling i lagmannsretten, men for en annen domstol enn Borgarting.

En sak kan gjenåpnes hvis én av tre tilfeller er til stede:


Gjenåpning 1Nye bevis eller omstendigheter: Du mener å være uriktig dømt. Det har nå kommet nye bevis eller omstendigheter som viser at du burde ha vunnet saken. Mener domstolene at avgjørelsen høyst sannsynlig ville blitt en annen dersom de nye opplysningene hadde vært til stede, skal saken gjenåpnes. Det kreves imidlertid ikke klar sannsynlighetsovervekt. Det kan du lese mer om her.


Gjenåpning 2Grov saksbehandlingsfeil: En av aktørene i retten – dommeren, motparten, eller noen som har utført arbeid for enten domstolene eller motparten – mistenkes med skjellig grunn for å ha gjort noe straffbart i saken. Det kan for eksempel være at motparten underslår viktige bevis, eller at en av dommerne mottar bestikkelser for å domfelle deg. I tillegg kan saken gjenåpnes hvis dommeren var inhabil, et vitne med skjellig grunn mistenkes for å ha avgitt uriktig forklaring, en av partene ikke møtte i rettssaken fordi de ikke var lovlig innkalt, eller at det foregikk saksbehandlingsfeil som konstateres å bryte med folkeretten.


Gjenåpning 3Dommen er i strid med folkeretten: Advokaten mener at menneskerettighetene dine er krenket. Du ble ikke gitt de rettighetene som den Europeiske Menneskerettskonvensjonen (EMK) stiller til rettferdig rettergang. Dere har enten fått medhold i dette fra den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD), eller mottatt en positiv uttalelse fra FNs menneskerettskomité i saken, som mener avgjørelsen var basert på uriktig anvendelse av folkeretten. I et slikt tilfelle kan du kreve å få saken din gjenåpnet.


Gjenåpning kan likevel ikke skje dersom forholdet allerede er blitt (1) påberopt og forkastet i den opprinnelige saken, partenes undersøkelsesplikt tilsier at forholdet (2burde vært påberopt på et tidligere stadium, eller det er rimelig sannsynlighetsovervekt for at ny behandling (3ikke gir et annet resultat. I sistnevnte tilfellet vil en sak ikke kunne gjenåpnes hvis det er litt mer enn 50 % sikkert at resultatet forblir det samme med en ny behandling i domstolene. I tillegg må begjæringen skje innenfor en relativ og absolutt frist: