Med dette brev tar Kjell Nygård – her representert av advokatfirmaet Pengetrykkeriet – ut stevning mot gårdeier Ingolf Krokevatn og hans forsikringsselskap, for manglende tilsyn av takstein ved hans bygård i Perhusvegen ** i Stryn kommune.

Grunnlag:

Fredag 13. mai 2016 fikk Kjell Nygård en kraftig hodeskade,
forårsaket av en takstein som falt ned fra en bygård i
Perhusvegen i Stryn kommune og traff ham i hodet.

Kjell Nygård krever erstatning fra gårdeieren for det økonomiske tapet hodeskaden har påført ham for selve skaden, tapt arbeidsinntekt og utgiftene som Kjell antas å måtte ut med i fremtiden på grunn av skaden. Det totale erstatningskravet er på 9 089 000 kroner.


Innledning

Familien Nygård har ikke hatt mye flaks i livet. Deres notoriske forhold til lykkens motstykke ble spesielt synlig dagen Kjell fikk en takstein i hodet. I dette kapitlet følger vi kampen Kjell måtte kjempe mot gårdeieren for å få erstatning for hodeskaden han pådro seg. Vi skal først se på krangelen. Hvilke krangler kan utkjempes i domstolene, hva kan man vinne, og hvilke krav må oppfylles for å få erstatning? Deretter skal vi se på selve saksgangen i domstolene. Det er en prosess vi har valgt å bryte opp i 7 deler:

Saksgang 1Risikoen: Burde du gå til søksmål, og hva skjer hvis du taper?
Saksgang 2Forutsetningene: Hvilke byggesteiner består domstolene av?
Saksgang 3Meklingen: Må krangler mekles før de havner i domstolene?
Saksgang 4Stevningen: Hvordan går du frem for å saksøke noen?
Saksgang 5Rettssaken: Hvordan gjennomføres rettssaken?
Saksgang 6Rådslagningen: Hva skal til for å vinne krangelen i domstolene?
Saksgang 7Rettsmidlene: Hvis du taper saken, kan du anke dommen?


I 2019 behandlet tingrettene i Norge 13 977 sivile kranglesaker, ifølge årsrapporten til Norges domstoler. Tingrettene behandlet i tillegg 22 404 tvangssaker. Det er saker der domstolene må tvinge noen til å gjøre noe, for eksempel å betale for seg. 1 925 saker ble behandlet i lagmannsrettene, mens bare 59 av 1 024 sivile ankesaker slapp gjennom nåløyet til Høyesterett (5,8 %). Fra start til mål har hver enkelt kranglesak en saksbehandlingstid på litt over 5 måneder i tingretten og 7 måneder i lagmannsretten.

Hva er det folk krangler om, og hvordan utarter en krangel seg i domstolene? Det skal vi se nærmere på i rollen som saksøkt.

La oss se på reglene som gjelder.