Fordeling av formue mens dere er samboere
I et samboerskap har du fri råderett over dine egne eiendeler og formue. Juristene ville sagt at du har faktisk og rettslig disposisjonsfrihet over eiendelene. I dagligtalen betyr det at du kan gjøre absolutt hva du vil med eiendelene dine. Du kan bruke dem (faktisk) men også selge, låne eller gi bort eiendelene (rettslig). Ting du eier alene vil inngå i ditt eneeie. Dette er eiendeler og formue som bare du har fri råderett over. Hvis du eier en bil kan ikke samboeren din selge den på finn.no uten din tillatelse. Ting dere eier sammen vil inngå i et sameie mellom deg og samboeren. Her har dere fri råderett over hver deres andel i tingen. Kjøper dere et piano sammen har du bare rett til å selge din andel i pianoet. Reglene for sameie følger av sameieloven og regulerer eiendomsretten til eiendeler som to eller flere eier sammen. Hvis ikke noe annet er avtalt eier du og samboeren din tingen med en halvpart til hver.
Hvordan bestemmer vi hvilke eiendeler som eies av hvem?
Hvilke eiendeler som er din i eneeie eller deres i sameie er ikke alltid like enkelt å fastsette. Som utgangspunkt er det avtalefriheten som rår. Du og samboeren din kan fritt avtale hvem som skal ha eierskap i ting. Det stilles ingen krav til hvordan slike avtaler skal inngås. Muntlige avtaler er like bindende som skriftlige. I praksis vil skriftlige avtaler lettere kunne bevise et avtaleforhold, men det er altså ingenting i veien for at dere avtaler eierandeler i ting muntlig. Hvis dere ikke har avtalt eierandeler i ting, må eiendomsretten fastsettes. Det er det reelle eierforholdet som skal legges til grunn. Det er den som faktisk eier tingen som får eiendomsretten. Det formelle eierforholdet vil kunne gi en indikasjon på hvem som eier tingen, men har ikke avgjørende betydning. Hvis du står som eier av bilen i løsøreregisteret og har skrevet under på kontrakten med bilforhandleren, er det mye som tyder på at du eier bilen alene. Men hvis det reelt sett er slik at dere begge betalte for bilen, eier dere bilen sammen.
Kan jeg få eierandeler i ting som samboeren min eier alene?
Personen som betaler for tingen er vanligvis den som også eier den. Det er likevel 3 tilfeller som kan gjøre deg til medeier i tingen sammen med samboeren din:
- Sameie er avtalt mellom samboerne
- Sameie er bestemt av giver eller arvelater
- Eierskap gjennom bidrag
Hvis dere avtaler at du skal være medeier i bilen etter kjøpet, eier dere bilen i sameie. Det samme er tilfellet hvis samboeren din mottar en ting hvor giveren eller arvelateren har bestemt at dere skal eie den sammen. Noe mer komplisert blir det hvis du har fått eierskap i tingen gjennom bidrag. Reglene for eierskap gjennom bidrag er de samme både ved samboerskap og ekteskap. Disse er utførlig redegjort i rollen som gift.
Har jeg og samboeren min plikt til å forsørge familien?
I ekteskap har ektefellene såkalt underholdsplikt til å forsørge familien. Ektefeller har et felles ansvar for å dekke utgifter og stå for det arbeidet som kreves til felles hushold, felles behov, oppfostring av barna og andre særlige behov. Slik underholdsplikt har ikke samboere. Men samboere som er foreldre har en fostringsplikt til å forsørge for felles barn. Det vil si at dere har en plikt til å dekke utgifter som sørger for at barna har mat, klær, et sted å bo, tar del i fritidsaktiviteter og får seg en utdannelse. Hvis det skulle oppstå et samlivsbrudd og du får foreldreansvaret til barna, har den andre samboeren fortsatt fostringsplikt til å forsørge for barna. Vanligvis består fostringsplikten til den andre samboeren i å betale deg et barnebidrag. Reglene for fostringsplikt er redegjort for i om rollen som foreldre.