Unntak 1: Overta bolig til samboeren
Som vi nevnte innledningsvis er det nærmeste Norge kommer en samboerlov å finne i husstandsfellesskapsloven. Det er en litt merkelig lov. En skulle tro at loven hovedsakelig tok sikte på å regulere samboere som er kjærester. Det gjør den. Men loven har utvidet begrepet samboere til også å omfatte to eller flere personer som bor sammen i en husstand. Dette kan være venner som bor sammen i et kollektiv, søsken som deler en leilighet, eller enslige foreldre som bor sammen med sine voksne barn. De eneste vilkårene som må være oppfylt for at loven kan anvendes er at personene som bor i husstanden er (1) over 18 år og ugift, og de må enten ha bodd sammen i (2) minst to år eller har eller venter barn sammen. Dette forklarer delvis det merkelige navnet på loven. Den kan ikke hete samboerloven fordi den ikke bare regulerer forhold mellom samboere som er kjærester. Alle som bor i et husstandsfellesskap kan benytte seg av reglene i loven. Loven gir ikke noen klar definisjon av hva det vil si å leve i et husstandsfellesskap. Men forarbeidene kan fortelle oss at dette er voksne mennesker som deler felles bolig og dekker daglige utgifter til husholdningen gjennom en viss form for felles økonomi. Det virker å være en nokså lav terskel for å falle inn under begrepet husstandsfellesskap. Borgarting lagmannsrett godkjente for eksempel at en nevø som flyttet inn til tanten sin var omfattet av husstandsfellesskapet selv om huseieren ikke hadde samtykket til innflytningen.
Så hva er det egentlig loven gir oss av regler? I korte trekk sier loven at hvis en person i husstanden dør, husstandsfellesskapet oppløses, eller det har oppstått et samlivsbrudd mellom samboere, kan personene i kollektivet eller den andre samboeren overta huset eller leiligheten de bor i.
Tilfelle 1: Dødsfall
Hvis en i husstandsfellesskapet går bort, kan de andre personene i huset, hvis særlige grunner taler for det, overta felles bolig og vanlig innbo ved å kjøpe enten hele huset eller andelen som den avdøde eide til markedspris. Selv om huset egentlig skulle tilfalt arvingene til den avdøde, får dere en slags forkjøpsrett til å kjøpe boligen før arvingene overtar det. Dette er i prinsippet de samme rettighetene som ektefeller får ved å kunne overta felles bolig som er i den andres særeie. For å kunne overta felles bolig må eiendommen til huset utelukkende eller hovedsakelig være brukt som felles bolig. Hvis dere bor på et gårdsbruk vil du normalt ikke kunne overta huset. Det er beste fall bare svært små gårdsbruk du kan overta. Vanlig innbo du kan overta er de fleste gjenstander som har tjent husholdningen. Dette kan være gjenstander som møbler, TV, pyntegjenstander og husholdningsutstyr. Hobbygjenstander og dyre eiendeler som malerier og spesielle gjenstander regnes ikke som vanlig innbo.
Vilkåret om særlige grunner er ikke særlig strengt. Det må likevel foreligge spesielle hensyn som gjør at den gjenlevende samboeren eller andre personer i husstanden bør få lov til å overta felles bolig. I vurderingen skal det legges vekt på personenes behov og interesser i boligen. Det vil særlig legges vekt på barnas behov om samboerparet hadde felles barn. Videre skal det legges vekt på samboernes tilknytning til huset, varigheten av samboerskapet, om de andre personene er medeier i boligen og til slutt om husstanden hadde inngått en forhåndsavtale om hvordan bruksretten skal fordeles ved et dødsfall.
Tilfelle 2: Samlivsbrudd
Hvis husstandsfellesskapet oppløses kan de andre personene i huset, hvis sterke grunner taler for det, overta felles bolig og vanlig innbo ved å kjøpe enten hele huset eller andelen som den andre eide til markedspris. Hele husstanden trenger ikke å oppløses. Det holder at en av personene i kollektivet flytter ut. Det er nok likevel ved samboerskap at reglene er mest anvendelige. Se for deg at du og samboeren din går fra hverandre, og det er samboeren din som eier huset dere har bodd i. I noen helt særegne tilfeller kan du overta boligen. Også her må huset utelukkende og hovedsakelig være brukt som felles bolig. I tillegg kan du ikke overta boligen hvis samboeren din har hatt odelsrett til gården dere har bodd på, eller hvis samboeren din har fått har fått huset i gave eller arv fra slekten. Hvis samboeren din bare arvet tomten til huset, eller at boligen ble kjøpt fra slekten, kan du fortsatt ha krav på å overta huset.
Vilkåret om sterke grunner er, som ordlyden tilsier, strengt. Det skal mye til for at du kan overta felles bolig som eies av samboeren din. Forarbeidene sier at det må være en klar overvekt av hensyn som taler for at du kan kjøpe huset eller leiligheten. Selv om kriteriet er strengere, er det fortsatt de samme hensynene som skal legges til grunn ved samlivsbrudd som ved dødsfall. Det kan likevel bemerkes at domstolene vanligvis gir samboeren som har omsorg for felles barn mulighet til å kjøpe boligen. Videre vil det kunne gis bruksrett til samboeren som har sterk tilknytning til huset. Et moment kan være helsemessige årsaker. Hvis du sitter i rullestol og huset er bygget for å være beboelig for deg, taler dette for at du bør overta huset. Andre momenter kan være at du har vanskelig for å finne deg et annet sted å bo, eller at du jobber i bygda og den andre samboeren kan få bolig og arbeid et annet sted. Forhåndsavtaler mellom samboerne eller personer i husstanden vil ofte kunne tas i betraktning så lenge avtalen er rimelig. Hvis forhåndsavtalen begunstiger den ene samboeren på en urimelig måte, det har oppstått forhold i ettertid som har endret seg, eller at forhåndsavtalen bryter med reglene i husstandsfellesskapsloven, vil avtalen kunne settes til side.
Loven åpner også for at du kan overta bruksretten i boligen som eies av den andre samboeren. Da vil samboeren din fortsatt eie boligen, mens du har fått tillatelse til å bo der mot å betale husleie til markedspris. Det skal bare særlige grunner til for at du kan overta bruksretten i felles bolig. Nok en gang er det de samme hensynene som vektlegges. Det vil likevel særlig legges vekt på partenes behov i boligen, og hvem det er som har omsorgen for barna. Hvis du ønsker å lese mer om bruksrett, er temaet behørig omtalt her.