I helt spesielle saker kan det være aktuelt for partene å gjenåpne straffesaken. Gjenåpnes saken skal den opp til ny behandling i en annen domstol enn den som opprinnelig avsa dom, og skal avsies på samme nivå som den fellende dommen. Hvis den siste dommen mot deg ble avsagt i Borgarting lagmannsrett, skal den opp til ny behandling i lagmannsretten, men for en annen domstol enn Borgarting.


Den domfelte kan kreve gjenåpning av straffesaken ved 3 tilfeller:

1. Nye bevis eller omstendigheter: Du mener å være uriktig dømt. Det har nå kommet nye bevis eller omstendigheter i saken som kan være egnet til å frifinne deg. Gjenopptakelseskommisjonen – som vurderer om saken din skal tas opp på ny – må se de nye bevisene i sammenheng med de andre bevisene i saken. Mener kommisjonen at det er en rimelig mulighet for at bevisene kan frifinne deg, skal saken gjenopptas. Det trenger ikke være sannsynlighetsovervekt (mer enn 50 %) for at en ny avgjørelse vil være frifinnende.


2. Grov saksbehandlingsfeil: En av aktørene i retten – dommer, politibetjent, aktor, forsvarer, sakkyndig eller rettstolk – har gjort noe straffbart i saken. Det kan for eksempel være at aktor har underslått viktige bevis, eller at en av dommerne har mottatt bestikkelser for å finne deg skyldig. I tillegg kan du få saken gjenopptatt hvis et vitne har avgitt uriktig forklaring, eller at dokumenter i saken er blitt forfalsket. Vilkåret for at du kan få gjenopptatt saken ved grov saksbehandlingsfeil er at det ikke kan utelukkes at feilen har innvirket på resultatet i dommen. Terskelen er med andre ord lav for at saken kan gjenopptas.


3. Dommen er i strid med folkeretten: Advokaten mener at menneskerettighetene dine er krenket. Du ble ikke gitt de rettighetene som EMK stiller til rettferdig rettergang. Påtalemyndigheten har for eksempel ikke innhentet åpenbare bevis som beviser din uskyld. Dere har fått medhold i dette fra EMD, som i tillegg har kommet frem til at saksbehandlingsfeilen kan ha innvirket på innholdet i dommen. I et slikt tilfelle kan du kreve å få saken din gjenopptatt.


Påtalemyndigheten kan også kreve å få saken gjenopptatt ved 2 tilfeller:

1. Nye bevis eller opplysninger: Påtalemyndigheten mener du ble uriktig frikjent. Det har nå kommet nye bevis eller opplysninger i saken som må antas å være nok til å domfelle deg eller gi deg en strengere straff. Har du for eksempel kommet med en tilståelse kan påtalemyndigheten kreve at saken gjenopptas. Terskelen er høyere for gjenopptakelse fra påtalemyndigheten enn hvis du som domfelt ønsker ny rettssak. Det må være sannsynlighetsovervekt for at en ny behandling vil gi et domfellende eller strengere resultat enn i den opprinnelige straffesaken.


2. Grov saksbehandlingsfeil: Dekker de samme tilfellene som vi har nevnt ovenfor, men tar også for seg tilfeller der den tiltalte i saken har gjort noe straffbart. Det kan for eksempel være at du har påvirket eller truet et av vitnene til å avgi falsk forklaring. Er det grunn til å anta at du ble frikjent eller fikk en for mild straff fordi forholdet ikke var kjent, skal saken gjenopptas. Gjenopptakelseskommisjonen vil gjenåpne saken hvis det er sannsynlighetsovervekt for at de nye opplysningene påvirket saken til din fordel.


Påtalemyndigheten kan bare begjære gjenopptakelse hvis den straffbare handlingen kan gi fengsel i mer enn 3 år. Er strafferammen lavere enn dette kan ikke saken gjenopptas, med mindre den tiltalte har gjort noe straffbart underveis i straffesaken.

Gjenopptakelseskommisjonen mottar et sted mellom 150 til 170 begjæringer hvert år. Bare omkring 10 % av sakene blir gjenåpnet.