En vanlig følge ved grove brudd på trafikkreglene er å miste førerkortet. Reglene for førerkortbeslag er detaljerte. Det er ikke plass på denne siden til å gjennomgå alle sider ved det å miste lappen, men vi skal gi deg en oversikt over de viktigste reglene.
Reglene for førerkortbeslag finner du i forskrift om tap av retten til å føre motorvogn. Vanligvis er det 6 brudd på trafikkreglene som fører til at du mister lappen:
Miste 1: 8 prikker eller mer på førerkortet
Har du 8 prikker eller mer på førerkortet mister du førerkortet i 6 måneder.
Miste 2: Unnlatt å hjelpe skadede personer
Er du skyld i eller medvirket til en trafikkulykke og du unnlater å hjelpe skadede personer på stedet, mister du førerkortet for alltid.
Miste 3: Kjørt i en hastighet langt over fartsgrensen
Råkjører du i en hastighet som langt overstiger fartsgrensen i området, mister du førerkortet. Hvor lenge du er uten lappen avhenger av hvor høy hastighet du hadde i fartssonen:
Som vi ser av oversikten vil du ved grove fartsoverskridelser miste førerkortet i en periode på 3 måneder inntil 3 år. Ved ekstremt høye hastigheter over fartsgrensen kan du miste lappen for en lengre tidsperiode.
Miste 4: Uaktsom kjøring i trafikken
Ved brudd på aktsomhetsregelen kan du miste førerkortet hvis du er skyld i et trafikkuhell med personskader eller omfattende materielle skader, eller du har vært i en situasjon der slike skader lett kunne oppstått. Tapsperioden som forskriften bruker er bare veiledende og kan gis for lengre perioder hvis straffskjerpende omstendigheter tilsier det. Det kan for eksempel være at ulykken medførte betydelige personskader eller i verste fall med døden til følge, eller at du tidligere er dømt for flere brudd på trafikkreglene. I motsatt retning kan straffen din reduseres til under minstetiden hvis formildende omstendigheter tilsier det. Førerkortbeslaget kan for eksempel ramme deg urimelig hardt hvis du er helt avhengig av bilen, og ikke kan benytte deg av kollektive transportmidler som buss eller tog. Alle trafikkfarlige lovbrudd kan føre til at du mister førerkortet, men forskriften har valgt å liste de 15 mest anvendte tilfellene:
1. Forbikjøring: Kjører du forbi andre biler og forbikjøringen fører til et trafikkuhell med personskader eller omfattende materielle skader, eller du har vært i en situasjon der slike skader lett kunne oppstått, mister du førerkortet i 9 til 12 måneder.
2. Brudd på vikepliktsreglene: Bryter du vikepliktsreglene og overtredelsen fører til et trafikkuhell med mindre personskader eller omfattende materielle skader, eller du har vært i en situasjon der slike skader lett kunne oppstått, mister du førerkortet i 3 til 6 måneder.
3. Utforkjøringer: Ender du opp i grøfta etter å ha kjørt uaktsomt eller i høy hastighet etter forholdene, mister du førerkortet i 6 til 12 måneder.
4. Kjøring på rødt lys: Kjører du på rødt lys og du ender opp i et trafikkuhell med personskader eller omfattende materielle skader, eller du har vært i en situasjon der slike skader lett kunne oppstått, mister du førerkortet i minst 6 måneder. Det samme kan du bli ilagt hvis du øker farten mot krysset som viser rødt lys, eller at kjøringen på rødt lys fører til at møtende trafikk må vike, stanse eller foreta en nødmanøver for ikke å krasje med deg.
5. Fotgjengerfelt: Overholder du ikke vikeplikten din mot fotgjengere som går over et gangfelt, og det ender med personskader på vedkommende, mister du førerkortet i minst 6 måneder. Det samme er tilfellet hvis personskader lett kunne oppstått.
6. Rundkjøring: Kjører du uaktsomt i en rundkjøring, mister du førerkortet i:
- Minst 3 måneder: Kjørte i feil kjøreretning
- Minst 6 måneder: Kjøringen endte i et trafikkuhell med personskader eller omfattende materielle skader, eller en situasjon der slike skader lett kunne oppstått
7. Avstand til bilen foran: Kjører du ikke med god nok avstand til bilen foran kan du ende opp med å miste førerkortet. Statens Vegvesen og Trygg Trafikk anbefaler at avstanden til bilen foran skal være minst 3 sekunder. Førerkortbeslag gjøres imidlertid bare hvis avstanden til bilen foran er mindre enn 0,5 til 1 sekund:
8. Bruk av mobil: Det er ikke fastsatt noen veiledende tapsperiode for førerkortbeslag ved bruk av mobil i strid med mobilreglene. Det vil likevel være straffskjerpende for utmålingen om du bruker mobilen ulovlig samtidig som du gjør en forbikjøring, eller om mobilbruken i strid med regelverket har vært medvirkende årsak til at du bryter vikepliktsreglene, kjører på rødt lys eller kjører uaktsomt i en rundkjøring. Selv om mobilen er fastmontert i bilen, skal du fortsatt bruke mobilen på en slik måte at du kjører hensynsfullt, aktpågivende og varsomt i trafikken.
9. Bruk av musikkspiller: På samme vis er det straffskjerpende hvis du ender opp i en ulykke eller en farlig situasjon samtidig som du bruker radio eller musikkspiller. Ble aktsomhetsnivået ditt redusert fordi du rettet oppmerksomheten din mot duppedingsene, kan det være ett av flere momenter som tilsier at du bør fratas førerkortet.
10. Hensynsløs kjøring: Kjører du hensynsløst i trafikken – for eksempel ved skrensing eller burnout – og det hele ender opp i et trafikkuhell med personskader eller omfattende materielle skader, eller der situasjonen lett kunne gitt slike skader, mister du førerkortet i minst 3 måneder.
11. Sovne ved rattet: Sovner du ved rattet samtidig som du kjører bil, og sovingen fører til et trafikkuhell med personskader eller omfattende materielle skader, eller du har vært i en situasjon der slike skader lett kunne oppstått, mister du førerkortet i minst 6 måneder.
12. Nedsatt sikt: Kjører du i en bil som har sterkt redusert sikt enten forover eller til siden på grunn av snø, is, dugg eller liknende, mister du førerkortet i minst 3 måneder. Førerkortbeslaget skjer uavhengig av om den begrensede sikten var medvirkende årsak til en ulykke.
13. Sikring av gods: Kjører du rundt med usikret, utstikkende eller farlig last, og overtredelsen fører til et trafikkuhell med personskader eller omfattende materielle skader, eller du har vært i en situasjon der slike skader lett kunne oppstått, mister du førerkortet i minst 3 måneder.
14. Tekniske mangler: Er det påvist feil eller mangler på bilen din som er til vesentlig fare for trafikksikkerheten, og du allerede er ilagt straff fordi du burde vært klar over manglene, men på tross av dette fortsetter å bruke bilen, mister du førerkortet i minst 3 måneder.
15. Trimming: Kjører du rundt i en moped eller motorsykkel som er trimmet slik at den overskrider maksimalhastigheten til kjøretøyet, mister du førerkortet i minst 3 måneder.
Miste 5: Kjøring i ruspåvirket tilstand
Kjører du i ruspåvirket tilstand – påvirket av alkohol eller andre rus- og legemidler – kan du miste førerkortet. Hvor lenge du er uten lappen avhenger av rusnivå og skadefølgen i trafikken. Du mister vanligvis ikke lappen om promillenivået ditt er innenfor 0,2 til 0,5, men førerkortbeslag kan ilegges hvis du hadde lappen på prøve eller kjørte særdeles lite aktsomt. Her er en oversikt over ruspåvirkning og førerkortbeslag:
Hvis du i tillegg til ruspåvirkningen har gjort noe straffskjerpende som
- å ende opp i en betydelig trafikkulykke,
- kjøre med over 2 i promille,
- kjøre over veldig lange strekninger, eller
- stjele en bil til bruk for fyllekjøringen,
… kan du miste førerkortet i 2 til 5 år. Ved alvorlige skadefølger, typisk om trafikkuhellet forårsaket betydelige personskader, mister du førerkortet i 3 til 5 år eller for alltid. Er du skyld i en dødsulykke mister du førerkortet for alltid, med mindre noen helt spesielle omstendigheter tilsier noe annet. ”For alltid” betyr likevel ikke til evig tid. Etter 5 år kan du søke Statens Vegvesen om å få førerkortet tilbake.
Må jeg kjøre opp på nytt hvis jeg mister førerkortet?
Mister du førerkortet kan domstolene samtidig kreve at du må kjøre opp på nytt. Da må du både ta teoriprøven og oppkjøringen én gang til. Ikke alle førerkortbeslag tilsier at du må ta lappen på nytt. Mister du førerkortet ditt i 6 måneder eller mindre slipper du å ta førerprøven. Bare i helt særegne tilfeller trenger du å ta førerprøven på ny hvis førerkortbeslaget er innenfor denne tapsperioden. Ved alle førerkortbeslag med tapsperiode over 6 måneder kreves det ny førerprøve, men du slipper unna teoriprøven om tapsperioden er mindre enn ett år.
Hva om jeg kjører bil uten førerkort?
Kjører du bil uten førerkort kan domstolene innføre en sperrefrist som sier at du ikke får lov til å ta lappen innenfor en gitt tidsperiode. Ved kjøring uten lappen mister du automatisk retten til å ta lappen i 6 måneder etter at den ulovlige kjøringen fant sted. Bryter du ytterligere trafikkregler tilsvarer sperrefristen den samme tapsperioden som du ville mistet førerkortet.
Miste 6: Inndragning ved særlige forhold
I helt særegne tilfeller kan politiet ta førerkortet ditt selv om du ikke har brutt trafikkreglene. Et såkalt generelt tilbakekall kan gjøres hvis én av fire forhold foreligger:
- Dårlig helse: Du har dårlig syn, helse eller generell førlighet i kroppen.
- Dårlig sjåfør: Du mangler kunnskap om trafikken eller har dårlige kjøreferdigheter.
- Dårlig vandel: Du har blitt dømt for flere trafikklovbrudd eller andre lovbrudd som gjør at du ikke anses skikket til å kjøre bil.
- Generelt rusmisbruk: Du misbruker alkohol, legemidler eller narkotiske stoffer på en slik måte at du ikke anses for å være edruelig.
Ønsker du førerkortet ditt tilbake kan politiet kreve at du gjennomfører en helsesjekk hos legen, eller tar førerprøven på ny. Ved dårlig vandel eller mangel på edruelighet kan politiet ta førerkortet ditt for en gitt tidsperiode, men bare så lenge hensynet til trafikksikkerheten eller andre allmenne hensyn krever det.
Generelle førerkortinndragninger er et kontroversielt inngrep fordi det ikke bygger på et konkret trafikklovbrudd. Nyhetsnettstedet Rett24 skrev nylig om en mann som i juni 2015 ble fradømt førerkortet sitt fordi han hadde opplyst til politiet at han brukte hasj 1 til 3 ganger i måneden. Politiet fattet mistanke til mannen etter at han hadde forlatt en bolig som var kjent for omsetning av hasj. Da mannen ble stoppet idet han kjørte fra stedet, var han ikke påvirket av narkotika, men det ble funnet 5 gram hasj i en lynlåspose i sokken hans. I tillegg ble det også funnet brukerutstyr hjemme i boligen til mannen. Hålogaland lagmannsrett opprettholdt førerkortinndragningen fordi mannen ikke var edruelig. Han hadde etablert en hasjbruk som var utover det rent sporadiske, og som var egnet til å begrense kjøreferdighetene hans. Mannen har nå anket saken inn for den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) fordi generelle førerkortbeslag uten et konkret trafikklovbrudd bryter med retten til privatliv. Han mener med andre ord at det å kjøre bil er en menneskerett.
Vi har forståelse for at et forbud mot bilkjøring som for eksempel bygger på kjønnsdiskriminering bryter med menneskerettighetene. Både menn og kvinner skal ha like muligheter til å kjøre bil. Men det er vel å strekke begrepet menneskerettigheter langt om det også skal ramme generelle førerkortinndragninger som er hjemlet i et generelt krav til trafikksikkerhet. Politiet bør likevel være varsomme med å håndheve generelle førerkortinndragninger som ikke har sitt fundament i trafikklovbrudd. Dommen fra EMD er ventet en gang i 2020.