Alle som ønsker å kjøre bil må ta billappen. Trafikkopplæringen skjer i 4 trinn og består ifølge Trygg Trafikk av disse momentene:
Trinn 1: Trafikalt grunnkurs består av 17 timer med teoretisk opplæring av trafikkreglene. Etter at du er ferdig med trafikalt grunnkurs får du et bevis som gir deg rett til å øvelseskjøre når du er fylt 16 år. Har du ikke gjennomført mørkekjøring er beviset bare gyldig i perioden 1. mars til 31. oktober.
Du har nå lov til å øvelseskjøre med en person som har fylt 25 år og som har hatt billappen sammenhengende i minst 5 år. En synlig rød L må være klistret på baksiden av bilen under kjøringen. I tillegg må bilen ha et ekstra speil for den som kjører med deg. Og bare for å ha det klart: Det er ikke lov å øvelseskjøre i utlandet. Statens Vegvesen og Trygg Trafikk anbefaler at du øvelseskjører i minst 100 timer før du går opp til førerprøven.
Obligatoriske timer: 17 timer med teoretisk opplæring
Trinn 2: Grunnleggende opplæring gir deg en gjennomgang av hvordan du skal beherske bilen rent kjøreteknisk. Her får du også kunnskap om bilistenes ansvar på veien og kjøretøyet for øvrig. Underveis i den grunnleggende opplæringen kreves det at du øvelseskjører eller har kjøretimer med trafikklærer. Det er ikke obligatorisk å ha kjøretimer med kjørelærer, men du må underveis i trinn 2 og 3 gjennomføre obligatoriske veiledningstimer og kurs. Trygg Trafikk anbefaler likevel at du kombinerer privat øvelseskjøring med kjøretimer.
Obligatoriske timer: 1 veiledningstime med trafikklærer
Før du kan gå videre til trinn 3 skal læreren din vurdere om kjøreferdighetene dine er gode nok.
Trinn 3: I trafikal del skal du lære å kjøre i variert trafikk for slik å bli mer selvstendig når du ferdes på veien. Du får også kunnskap om de ulike trafikantgruppene, hvordan du kjører effektivt og behagelig, reduserer risikoen for trafikkulykker, foretar forbikjøringer og selv bli forbikjørt av andre.
Obligatoriske timer: 4 timer sikkerhetskurs på bane og 1 veiledningstime med kjørelærer
Anses ferdighetene dine som gode nok kan du fortsette til trinn 4.
Trinn 4: Det siste trinnet består av en avsluttende opplæring. Her lærer du å kjøre på en ansvarlig måte i trafikken. I tillegg lærer du hvordan du tar hensyn til andre trafikanter, finne en fornuftig kjørestil med lav risiko for ulykker, og være bevisst på hvordan du forbedrer kjøreferdighetene dine selv etter at du har fått førerkortet.
Obligatoriske timer: 13 timers sikkerhetskurs bestående av 4 deler:
- Del 1: Risiko ved bilkjøring
- Del 2: Kjøring på landevei og forbikjøring
- Del 3: Kjøring i variert trafikkmiljø
- Del 4: Refleksjon og oppsummering
Totalt består trafikkopplæringen av 36 obligatoriske timer. Av disse er 17 teoretiske og 19 praktiske. Nøyaktig hvor dyr billappen blir, avhenger av hvor mange kjøretimer du bør ha ved siden av de obligatoriske timene. For å gi deg en pekepinn på hva lappen kan komme til å koste deg har vi innhentet priser på trafikkopplæring fra Aktiv Trafikkskole (2019):
Tar du billappen på rimeligst mulig vis vil den koste deg 18 520 kroner. Legger du til 10 kjøretimer betaler du totalt 24 320 kroner.
Etter at du er ferdig med trafikkopplæringen gjenstår teoriprøven og selve oppkjøringen. Teoriprøven kan du først ta når du er 17 og et halvt år gammel, og består av 45 flervalgsoppgaver med 3 til 5 svaralternativ som skal besvares på 90 minutter. Du kan ha inntil 7 feil for å få bestått. Ved 8 eller flere feil stryker du. 51 % av alle som tok teoriprøven for førkortklasse B i 2018 (134 371) bestod ikke. Selve oppkjøringen gjøres sammen med en sensor fra Statens Vegvesen. Prøven består av en sikkerhetskontroll med etterfølgende kjøring i trafikken en times tid. Du får umiddelbart etter oppkjøringen vite om du har bestått. Strykprosenten er ikke like skrekkelig ved oppkjøring som ved teoriprøven. 28 % bestod ikke oppkjøringen i 2018 (94 055).
Et førerkort har gyldighetstid på 15 år. Etter at gyldighetstiden er utløpt må førerkortet fornyes. Det er en smal sak for alle under 75 år. Da møter du bare opp på trafikkstasjonen, viser gyldig legitimasjon, også tas det et nytt bilde av deg. Har du fylt 75 år må du til legen for å få utstedt en helseattest. Her sjekker legen om helsen din er god nok til å kjøre bil. Den er gyldig i 3 år før du på ny må inn til en helsesjekk. Regjeringen har nylig vedtatt å fjerne den kognitive testen i helsesjekken. Den skal nå bare gis til dem som har tydelige tegn på kognitiv svikt. Fra sommeren 2019 er aldersgrensen for helsesjekk hevet fra 75 til 80 år.