Mer spesifikt har sjåføren særlig 9 plikter som må overholdes. Disse er å finne i jungelen av forskrifter og i vegtrafikkloven:


Plikt 1Ansvar for kjøretøyets stand: Før du kjører, men også underveis i kjøringen, skal du forsikre deg om at bilen er i forsvarlig og forskriftsmessig stand. Det samme går for lasten. Du kan for eksempel ikke legge ting oppå bilen uten å være sikker på at de er forsvarlig sikret.


Plikt 2Sikre kjøretøyet når det forlates: Går du fra bilen skal du sørge for at bilen ikke ruller av gårde av seg selv. I tillegg har du en plikt til å unngå at uvedkommende bruker bilen din. Passende tiltak vil være å sette på håndbrekket og låse bilen.


Plikt 3Plassering og sikring av gods: Litt mer utdypende om hva det vil si å sikre lasten. Når du plasserer ting oppå bilen må du forsikre deg om 4 ting: Lasten skal

  1. plasseres slik at sjåføren har tilstrekkelig utsyn og ikke hindres fra å kjøre forsvarlig
  2. ikke dekke til lys eller bilskilt
  3. være mest mulig jevnt fordelt i bilen. Du skal alltid passe på at minst 20 % av bilens totalvekt hviler på fronthjulene.
  4. sikres slik at den ikke utgjør en fare for helse, eiendom og miljø. Det vil blant annet si at du skal hindre at lasten kan
    1. virke forstyrrende på sikker kjøring
    2. falle av bilen eller slepes langs veien
    3. virke forstyrrende for andre trafikanter
    4. være til sjenanse for omgivelsene (ryke, støve, støye etc.)

Plikt 4Antall personer i bilen: Det er forbudt å ha flere personer i bilen enn det den er registrert for. Det er heller ikke tillatt å ha flere personer på ett og samme sete. Ellers har forskriften spesialregler for traktor. Du har lov til å ha inntil 2 personer i bakmontert transportkasse, eller inntil 4 personer på tilhenger som trekkes av en traktor som ikke er konstruert for høyere fart enn 30 km/t.


Plikt 5Bruk av bilbelte: Det er påbudt for deg og andre å bruke bilbelte. Er det passasjerer i bilen som er under 15 år, er det sjåføren som ilegges forenklet forelegg hvis vedkommende ikke har på seg bilbelte.


Plikt 6Stanse ved trafikkontroll: Blir du vinket inn for trafikkontroll – enten av politiet, Statens Vegvesen eller tollmyndighetene – plikter du å stoppe, vise frem vognkortet og stille bilen til disposisjon for kontroll. Du må oppholde deg ved kjøretøyet mens kontrollen utføres. Gis det påbud under kontrollen er du pliktig til å etterkomme disse, for eksempel ved å foreta utbedringer på bilen eller sørge for at overtallige passasjerer forlater kjøretøyet.


Plikt 7Stanse ved trafikkuhell: Alle som er innblandet, i nærheten av eller kommer til et sted der det har vært et trafikkuhell har såkalt hjelpeplikt. Det vil si at du plikter å hjelpe personer og dyr som er kommet til skade eller gjennomføre tiltak som det er naturlig å ta del i som følge av ulykken. Ved siden av hjelpeplikten har du som er innblandet i trafikkuhell 7 andre plikter:

  1. Du skal oppgi navn og adresse. Sjåføren skal i tillegg oppgi navn og adresse på eieren av bilen.
  2. Ble noen skadet eller drept i ulykken skal du umiddelbart ringe politiet
  3. Ble det bare voldt materielle skader i ulykken skal den som er skyld i skaden ringe politiet og eieren av bilen
  4. Du har ikke lov til å forlate ulykkesstedet uten at det er ytterst nødvendig eller at du har fått lov til det av politiet
  5. Står bilene i veien for trafikken skal de flyttes til et mer egnet sted om tilstanden til kjøretøyene tillater det. Er noen blitt skadet eller drept skal bilene bare flyttes med tillatelse fra politiet eller hvis de er til vesentlig fare eller uforholdsmessig hindring for trafikken.
  6. Før noen flytter på bilene skal det foretas oppmåling og oppmerking av kjøretøyenes plassering i ulykken. Det skal likevel bare gjøres hvis hensynet til trafikksikkerheten tillater det.
  7. Er noen skadet eller drept i ulykken skal det ikke fjernes spor og andre ting som kan være av betydning for politietterforskningen uten at det er strengt nødvendig.

Plikt 8Mobilforbud: Det er strengt forbudt å bruke mobilen mens du kjører. Du har bare lov til å starte, gjennomføre eller avbryte en samtale hvis du bruker handsfree eller har mobilen plassert i en holder som er fastmontert i bilens originalinnredning. Har du ettermontert en mobilholder i bilen, skal den være plassert i umiddelbar nærhet av rattet og så nært synsfeltet ditt som praktisk mulig. Avspilling av musikk fra mobilen er bare tillatt hvis det skjer via handsfree.


Plikt 9Ruspåvirkning: Naturlig nok er det heller ikke tillatt å være ruset på alkohol, narkotika eller andre berusede eller bedøvende midler mens du kjører bil.

Hos bilistene stilles det et promillekrav ved alkoholpåvirkning. Har du

  1. større alkoholkonsentrasjon i blodet enn 0,2 promille
  2. større alkoholkonsentrasjon i utåndingsluften enn 0,1 milligram per liter luft
  3. en alkoholmengde i kroppen som kan føre til så stor alkoholkonsentrasjon i blodet

… anses du for å ha fyllekjørt i lovens forstand. Selv med lavere alkoholkonsentrasjon i blodet, plikter du fortsatt å være skikket nok til å kjøre på en trygg og god måte.


For narkotika eller legemidler er det i forskrift gitt en nedre straffbarhetsgrense for hvilke doser som anses å være ruspåvirkning. I praksis tar politiet blodprøve av deg på stedet. Denne sendes inn til et laboratorium for å sjekke om konsentrasjonen i blodet av rusmidlet overstiger den ulovlige minstegrensen. Måleenheten er en litt annen enn for alkohol, og er ikke helt enkel å få grep om. For de som er nysgjerrige på temaet har vi likevel laget en kort liste over straffbarhetsgrensene til noen utvalgte legemidler og narkotiske stoffer:

Du kan lese mer om betydningen av straffeutmålingsgrensene på 0,5 og 1,2 promille i vurderingen av om du skal ilegges bot eller fengselsstraff, og om du skal miste førerkortet


Er du innblandet i trafikkuhell, eller det er mistanke om at du har brutt trafikkreglene eller kjørt i ruspåvirket tilstand, kan politiet kreve at du gjennomfører en:

  1. Alkotest: En blåseprøve som indikerer om du er påvirket av alkohol
  2. Hurtigtest: Spyttester som sjekker om du er påvirket av narkotika eller andre legemidler

Politiet har også hjemmel til å foreta rutinemessige alkotester ved trafikkontroller. Viser testen at du overstiger minstegrensene, kan politiet foreta en endelig prøve av deg. Her fremstilles du for ny blodprøve, utåndingsprøve eller spyttprøve, eller en klinisk legeundersøkelse. Prøven vil fungere som bevis mot deg i en straffesak. Skyldes overskridelsen at du har inntatt et legemiddel slik det er foreskrevet av lege eller tannlege, blir du ikke straffet.


Hvor mye må jeg drikke før jeg er over promillegrensen?

Ifølge promillekalkulatoren til nettstedet promille.no gir en halvliter med øl i snitt:

  1. Mann, 80 kg: 0,17 i promille
  2. Kvinne, 65 kg: 0,31 i promille

… én time etter alkoholinntaket.

Enkelt forklart indikerer promille hvor mye gram alkohol du har i blodet. 1 gram alkohol tilsvarer 1 i promille. Vi bruker alkoholenheter (AE) som målestokk for alkoholnivået i øl, vin og brennevin. I Norge tilsvarer 1 alkoholenhet 15 ml ren alkohol eller 12,8 gram alkohol. Her er en oversikt over hvilke alkoholinntak som tilsvarer 1 alkoholenhet:

En halvliter med øl inneholder for eksempel 1,52 alkoholenheter eller 18,4 gram alkohol. I gjennomsnitt fordeler alkoholen seg i 60 % av kroppsvekten til kvinner og i 70 % av kroppsvekten til menn. Det gjør at promillenivået hos kjønnene er litt ulikt fordelt. Med samme alkoholinntak har menn vanligvis et lavere promillenivå i blodet enn kvinner.

Nøyaktig hvor lang tid det tar før du blir edru, varierer fra person til person. Ifølge promille.no vil alkoholnivået i blodet vanligvis synke med 0,12 til 0,18 promille i timen. I gjennomsnitt synker alkoholnivået i blodet med 0,15 promille i timen for begge kjønn. Ved lavt promillenivå i kroppen kan forbrenningen gå saktere. Drikker du ofte kan forbrenningen gå raskere og ligge på et forbrenningsnivå opptil 0,30 promille i timen.

Ønsker du å regne ut hvor mye promille du har i blodet kan du bruke denne formelen:

Den er ikke helt presis, men gir en pekepinn på alkoholnivået i kroppen. La oss se hvor mye promille en kvinne på 65 kg har 3 timer etter at hun startet å drikke 5 halvlitere med øl:

Med promillekalkulatoren til promille.no har vi laget en tabell over promillenivået til menn og kvinner som har drukket ulike alkoholtyper og kvantum i et tidsrom på én time:

Som vi ser av oversikten er øl verstingen, mye takket være mengden drikke du får i deg.


Kan jeg dømmes for fyllekjøring selv om jeg ikke visste at jeg overskred promillegrensen?

I strafferetten stilles det som vilkår at du må ha utvist skyld for å kunne straffes. Du kan bare dømmes om den straffbare handlingen var gjort med forsett. Betyr det at du går fri hvis du ikke visste at alkoholnivået ditt overskred promillegrensen? Det gjør det heldigvis ikke. Da hadde nok mange flere kjørt i ruspåvirket tilstand. Du fritas ikke for straff selv om du er uvitende om eget promille- eller rusnivå. Du kan lese mer om objektivt overskudd i strafferetten her.


Hvor lenge må jeg avstå fra å drikke hvis jeg har kjørt uaktsomt i trafikken?

Burde du skjønt at det kan igangsettes politietterforskning på grunn av kjøringen din, skal du ikke drikke alkohol eller bruke narkotika eller andre berusende eller bedøvende midler de neste seks timene. Det er bedre kjent som 6 timers-regelen. Er det allerede foretatt blodprøve eller utåndingsprøve av deg, eller politiet har bestemt at slik prøve ikke skal tas, er det bare å drikke i vei.


Visste du at

… nesten 4 av 10 som blir drept i trafikken ikke bruker bilbelte?

Ulykkesanalysene fra Statens Vegvesen viser at mellom 30 til 40 færre ville blitt drept i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte til enhver tid. Bruk av bilbelte reduserer sannsynligheten for å bli drept med 40 til 50 % for fører og forsetepassasjerer. I tillegg er usikrede personer i baksetet en stor fare for dem som sitter i forsetet.

Kollisjon uten bilbelte tilsvarer et fall på:

  1. 10 meter: Kollisjon i 50 km/t
  2. 19 meter: Kollisjon i 70 km/t
  3. 32 meter: Kollisjon i 90 km/t