Ved siden av aktsomhetsregelen må bilister overholde trafikkreglene. Vi regner med at de som kjører bil er godt kjent med reglene som gjelder, men det skader aldri med en liten repetisjon. Vi kan ikke gjennomgå alle reglene i detalj, men vi skal prøve å gi deg en kort oversikt over trafikkreglene som alle syklister og motorkjøretøy må følge:
Vi har i hovedsak 14 trafikkregler som må følges til enhver tid. Mesteparten av reglene står i trafikkforskriften, mens noen få av dem er å finne i vegtrafikkloven. Reglene gjelder for alle kjøretøy, men for enkelhets skyld har vi brukt bil som eksempel:
Regel 1 – Anvisninger: Anvisninger som er gitt ved trafikklys, offentlig skilting og oppmerking går foran trafikkreglene.
Regel 2 – Bruk av kjørebane: Biler skal kjøre på veien. Det er forbudt for biler å kjøre på fortauet. Mopeder – som ikke lovlig kan kjøre i mer enn 45 km/t – kan ikke kjøre på motorveien.
Regel 3 – Plass på veien: Biler skal kjøre på høyre side av veien og holde seg godt innenfor veimarkeringene i kjørefeltet. I Norge har vi en høyreregel, ikke bare på vanlige veier, men også på kjørebaner som har to eller flere kjørefelt i samme kjøreretning. Her skal du fortsatt kjøre i høyre felt. Ved forbikjøring av andre biler kan du benytte deg av venstrefilen. Etter forbikjøringen skal du på ny legge deg inn til høyre. Kjører du i kø eller rushtrafikk kan det likevel være hensiktsmessig for trafikkflyten å kjøre i venstre kjørefelt.
Det er ikke tillatt for bensin- eller dieseldrevne biler å kjøre i kollektivfeltet. El-biler, hydrogendrevne biler og motorsykler uten sidevogn kan kjøre i kollektivfeltet så lenge skiltingen tillater det. I dag blir det for eksempel vanligere at kjøring i kollektivfeltet bare åpnes for el-biler og hydrogendrevne biler som har to eller flere personer i bilen, såkalt samkjøringsfelt.
Ellers skal avstanden til bilen foran være så stor at det ikke oppstår fare for påkjøring dersom den forankjørende saktner farten eller stanser helt. Tommelfingerregel: Det skal være stor nok plass mellom bilene til at forbikjørende uten fare kan kjøre inn mellom deg og bilisten foran.
Regel 4 – Svinge: Svinger du til høyre, skal du kjøre så nære høyre kant av veien som mulig. Svinger du inn på en motorvei med to eller flere kjørefelt, kan du velge det feltet som passer best. På sikt skal du etterstrebe og holde høyre kjørefelt.
Regel 5 – Vikeplikt: Bilister har vikeplikt for kjøretøy som kommer fra høyre. Du må ikke hindre eller forstyrre trafikanter som du har vikeplikt for. Du skal vise dem at de er sett, og markere det ved å sette ned farten eller stanse helt i god tid før du nærmer deg vikende trafikk.
Du har også vikeplikt for
- fotgjengere som ferdes over gangfelt
- fotgjengere og syklister som skal rett frem i kjørebanen. Du har også vikeplikt for dem hvis du ønsker å krysse fortauet med bilen.
- buss når fartsgrensen er 60 km/t eller lavere og bussjåføren har gitt tegn om at vedkommende skal forlate bussholdeplassen.
- andre trafikanter hvis du forlater parkeringsplasser, holdeplasser, bensinstasjoner, privatvei som ikke er åpen for vanlig ferdsel, eller liknende.
Regel 6 – Skifte kjørefelt: Bilister som ønsker å skifte kjørefelt har vikeplikt for andre kjørende som allerede befinner seg i kjørefeltet. Det gjelder ikke hvis antall kjørefelt i kjøreretningen reduseres. Da skal alle bilistene redusere farten slik at de vekselsvis kan fortsette uten unødig hinder eller forstyrrelse.
Befinner du deg i venstre kjørefelt og skal svinge over til høyre, skal du tilpasse deg farten til de andre trafikantene i det nye kjørefeltet. Ønsker du å forlate motorveien skal du snarest kjøre inn i høyre kjørefelt for slik å gjøre deg klar til å rekke avkjørselen.
Regel 7 – Fri vei: Bilister skal gi fri vei for utrykningskjøretøy når politi, ambulanse eller brannvesen varsler med blinkende blålys. Du skal stanse helt hvis det er nødvendig for å gi dem fri ferdsel.
Regel 8 – Rygging: Bilister som rygger eller vender med bilen har vikeplikt for andre trafikanter. Er det ikke tilstrekkelig med sikt må du enten sjekke selv eller la andre passe på at det ikke oppstår fare eller skade ved rygging eller vending. Det er forbudt å rygge eller vende bil på motorveien eller på inn- eller utkjørsler til motorveien.
Regel 9 – Forbikjøring: Forbikjøring skal skje på venstre side av veien. Når forbikjøringen er ferdig skal du svinge til høyre igjen uten å være til fare eller hinder for bilen du akkurat har kjørt forbi. Bilen du kjører forbi skal holde så langt til høyre som mulig og ikke øke farten.
Forbikjøring er forbudt hvis sikten er hindret av en bakketopp, kurve eller andre begrensninger i terrenget. Med få unntak skal forbikjøring heller ikke skje foran gangfelt eller foran og i veikryss.
Før du kjører forbi noen skal du sjekke at
- veien er fri for biler og andre hindringer på en tilstrekkelig lang nok strekning
- bilen foran ikke har gitt tegn på at de skal gjøre en forbikjøring
- ingen biler bak har begynt å kjøre forbi deg
- det åpenbart lar seg gjøre å kjøre forbi uten at du forstyrrer trafikken
Regel 10 – Farten: Du skal holde deg innenfor de relative og absolutte fartsgrensene. Disse kan du lese mer om her.
Ellers plikter du å holde tilstrekkelig liten fart og om nødvendig stanse helt når du passerer:
- Barn som oppholder seg på veien
- Skolepatruljer
- Blind mann med stokk eller førerhund
- Personer som antas å lide av psykiske lidelser eller sykdommer som kan hemme dem i trafikken
- Trikk eller buss som har stanset eller holder på å stanse ved holdeplassen
Regel 11 – Signal og tegn: Skal du svinge, bytte felt på motorveien eller gjøre endringer på bilens plassering i veien, skal du gi de andre trafikantene et tegn, fortrinnsvis med blinklysene. Det er forbudt å bruke lyd- eller lyssignaler når de er unødvendige som hjelpemiddel i trafikken. De skal heller ikke brukes på en hensynsløs måte.
Regel 12 – Bruk av lys: Under kjøring skal fjernlys, nærlys eller godkjent kjørelys alltid være på. Ellers har hvert lys sine egne spesialregler:
- Fjernlys må ikke brukes hvis det blender andre trafikanter på veien
- Nærlys skal brukes når fjernlys ikke er påkrevd eller tillatt
- Parkeringslys skal være på under stans eller parkering på veien. Fjernlys og nærlys skal da være avslått
Regel 13 – Forstyrrende kjøring: Befinner du deg i nærheten av hus skal du ikke kjøre på en unødvendig og forstyrrende måte. Farten og kjøremåten din bør for eksempel tilpasses strøket du kjører i. Ved bebyggelse skal du heller ikke la bilen gå på tomgang eller brukes slik at den skaper unødig støy eller utslipp av røyk eller gasser.
Regel 14 – Stans og parkering: Trafikkreglene gir også en oversikt over hva du ikke har lov til å gjøre ved stans og parkering:
Det er forbudt å stanse
- i uoversiktlige kurver, tunneler, på bakketopper eller andre uoversiktlige steder
- i veikryss eller nærmere enn 5 meter fra veikrysset
- helt eller delvis på fortau, gangveier eller sykkelveier
- på gangfelt eller sykkelkrysninger, eller nærmere enn 5 meter fra slike steder
- på motorveier, motortrafikkveier eller på inn- og utkjøringsveien til disse
- på planoverganger – altså et sted der jernbane eller sporvei krysser veien – eller nærmere enn 5 meter fra planovergangen
- i kollektivfelt, sambruksfelt eller sykkelfelt
Det er forbudt å parkere
- foran inn- og utkjørsler
- på gågater
- på gatetun
- på møteplasser, altså et sted i veien som er utvidet for at kjøretøy kan komme forbi hverandre på enfeltsveier
- på forkjørsveier – altså en slags hovedvei der trafikantene på sideveiene eller ved kryssende trafikk har vikeplikt – med høyere hastighet enn 50 km/t