Grense 3 – Sex: Har jeg lov til å ha sex med noen som er like gammel som meg?
I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år. Det vil si at det er straffbart å
- ha seksuell omgang: Masturbering eller sex.
- foreta seksuelle handlinger: Beføling av kjønnsorganer eller bryster.
- utvise seksuelt krenkende atferd: Tvinge barn til å kle av seg, masturbere eller ha sex i nærvær av barn.
… med barn under 16 år. Det er helt irrelevant om barnet samtykker til å ha sex. Det er fortsatt like straffbart.
Men hva om jeg ikke visste at personen jeg hadde sex med var under 16 år?
Hovedregelen i norsk strafferett er at du bare kan straffes hvis du utviser subjektiv skyld. Du må med andre ord vite hva du gjør når du begår den straffbare handlingen. Hvis du på ingen måte kunne vite at personen du hadde sex med var under 16 år, kan du påberope deg faktisk uvitenhet. Da skal du frifinnes. Se for deg følgende scenario:
Emil er på byen med noen venner. Han ser en jente som virker å være på samme alder som ham. På spørsmål om hvor gammel hun er, sier jenta at hun er 16 år. De flørter med hverandre hele kvelden, og hun blir til slutt med ham hjem. Før de har sex husker gutten tilbake til samtalen han hadde med sine foreldre: ”Det er straffbart å ha sex med personer under 16 år. Spør alltid om legitimasjon!” Emil gjør som foreldrene hans har formanet ham om og spør om han kan se legitimasjonen hennes. Der står det at hun er 16 år. Det viser seg i ettertid at legitimasjonen var forfalsket. Jenta var egentlig 14 år.
Emil kan ikke bebreides for at jenta både løy om alderen sin og viste ham falsk legitimasjon før de hadde sex. I tillegg virket jenta å være av samme fysiske utvikling som Emil. Det var lite Emil kunne gjort annerledes for å kartlegge alderen hennes. I en slik situasjon skal Emil frifinnes fordi han har gjort det han kan for å komme frem til jentas riktige alder.
Men kan du på noen måte klandres for din uvitenhet, skal du dømmes. Kravet til aktsomhet er strengt. Utvises det bare i liten grad uaktsomhet er det nok til å overskride aktsomhetskravet i straffeloven. La oss se på et scenario der Emil ikke har vært aktsom nok med jentas alder:
Emil er på byen med noen venner. Denne gangen ser han en jentegjeng som virker å være ganske unge. Emil oppsøker en av jentene og de begynner å flørte. Jenta er ganske ung til sinns. I tillegg er hun ikke like velutviklet som andre jenter på hans alder. Likevel velger Emil å invitere henne med hjem. Nok en gang husker han tilbake til samtalen med foreldrene og spør jenta om legitimasjon. Der står det at hun er 16 år, men Emil får det ikke helt til å stemme med hennes fysiske og psykiske utvikling. På tross av varsellampene som har dukket opp underveis, velger Emil å ha sex med jenta. På ny viser legitimasjonen seg å være forfalsket. Jenta var egentlig 14 år.
Denne gangen frikjennes ikke Emil. Her er det så mange punkter underveis som peker i retning av at jenta er yngre enn legitimasjonen hennes tilsier. Emil funderte mye over alderen hennes underveis i sjekkingen, men valgte likevel å akseptere risikoen for at hun muligens var under den seksuelle lavalderen. Emil har ikke opptrådt aktsomt nok med hensyn til jentas alder, og er skyldig i seksuell omgang med barn under 16 år. Du kan lese mer om vilkåret for subjektiv skyld i rollen som tiltalt.
I den gamle straffeloven opererte loven med et objektivt straffansvar om fornærmedes alder. Det var tilfellet i saker ved seksuell omgang med barn under 14 år. Visste du ikke med sikkerhet at barnet var over 14 år, ble du dømt uansett hvor aktsom du hadde vært. I 2005 kom Høyesterett frem til at regelen var i strid med uskyldspresumsjonen, altså at alle har rett til å bli ansett som uskyldig inntil det motsatte er bevist. Regelen ble derfor ikke videreført i den nye straffeloven.
Strafferammen for seksuelle tilnærminger mot barn under 16 år avhenger av handlingens karakter og barnets alder:
- Seksuelt krenkende atferd med barn under 16 år: Fengsel inntil 1 år
- Seksuelle handlinger med barn under 16 år: Fengsel inntil 3 år
- Seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år: Fengsel inntil 6 år
- Grov seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år: Fengsel inntil 15 år
Seksuelt krenkende atferd dekker et vidt spenn av ekle handlinger. Nedenfor har vi gjengitt noen eksempler fra Høyesterett med handlinger som alle går under betegnelsen seksuelt krenkende atferd:
- Blotting, 1957: En mann blottet penisen sin foran flere jenter under 16 år.
- Oppsøkende handlinger, 1988: En mann forsøkte å dra ned dyna på en kvinne som lå og sov i bare undertøyet.
- Ekkelt snakk, 1991: En politimann rullet ned vinduet på patruljebilen og spurte noen unge jenter om “de var ute og luftet musa”.
- Motvillig kyss, 1994: En mann tok kvelertak på en kvinne som jobbet hos Frelsesarmeen, samtidig som han kysset henne flere ganger på munnen.
- Kikking, 1995: En mann monterte et kikkehull bak speilet på badet i utleieleiligheten sin. I 6 år kikket han på 7-8 leietakere mens de var nakne på badet.
Seksuell omgang med barn under 14 år regnes som voldtekt, og har en strafferamme på inntil 10 år. Ved seksuell omgang som omfatter innføring av penis eller gjenstander i skjede eller endetarm, har loven en minstestraff på 3 år og maksstraff på 15 år. Ved grov voldtekt kan gjerningspersonen idømmes lovens strengeste straff: 21 års fengsel.
Har jeg lov til å ha sex med noen som er like gammel som meg?
Det er alltid straffbart å ha sex med noen som er under den seksuelle lavalder. Er du 16 år er det ulovlig å ha sex med en 15-åring. Det er likevel ikke noe i veien for at to personer har sex så lenge begge er under den seksuelle lavalderen. Det er ikke straffbart, men på samme måte som med rusmidler kan foreldrene dine – i kraft av foreldreansvaret – sette grenser for hva du har lov til å gjøre før du når myndighetsalder.
Selv om det er straffbart å ha sex med noen som er under den seksuelle lavalder, kan straffen din reduseres til under minstestraffen eller fjernes helt hvis gjerningspersonen og den fornærmede var jevnbyrdige i alder og utvikling. Dette kan best forklares med et eksempel fra Høyesterett:
Høyesterett har talt | Sex-dommen (Rt. 2015 s. 1089)
En dag i oktober 2010 var noen ungdommer samlet på fest hos en jente som akkurat hadde fylt 18 år. Det var mange unge på festen, deriblant en gutt som nærmet seg 14 år. Han og den voksne jenta hadde akkurat blitt kjærester. Etter hvert som flere av ungdommene på festen fikk kjennskap til forholdet, begynte det å versere spørsmål om hvorfor de ikke hadde hatt sex ennå. Gutten svarte at han ikke ville, men ble – etter mye press fra omgivelsene – med jenta inn på soverommet hennes. 15-åringen som var mest pågående om sexlivet deres stilte seg opp som dørvakt utenfor soverommet. Der inne hadde paret seksuell omgang. Da moren til gutten fikk vite om hendelsen ett år senere, anmeldte hun jenta til politiet.
Det er alltid straffbart å ha sex med et barn under 16 år. Det Høyesterett skulle vurdere var om jenta likevel fikk slippe straff fordi hun og gutten var omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Dette er to ufravikelige vilkår. Skal jenta slippe straff må hun både være lik gutten i alder og i fysisk og psykisk modenhet.
Det var ingen tvil for Høyesterett at partene var jevnbyrdige i utvikling. Da saken var oppe i tingretten ble det påvist at jenta var lettere psykisk utviklingshemmet. Hennes intelligens ble målt til en IQ-score på 71. Det tilsvarer en kognitiv utvikling på nivå med 12-13-åringer. Noe mer usikkert var det om partene var jevnbyrdige i alder.
Det finnes ingen fast aldersgrense for når noen kan slippe straff for å ha sex med mindreårige. I vurderingen om de involverte er jevnbyrdige i alder skal det legges vekt på 3 ting:
- Aldersforskjellen: Hvor gamle er de involverte?
- Alderstrinnet: Hva slags aldersspenn er det snakk om? Dreier saken seg om en 17-åring som har sex med en 15-åring, eller har 17-åringen sex med en 13-åring? Det siste tilfellet trekker mer i retning av at den tiltalte bør straffes enn det første.
- Utviklingen: Hvis partene er noenlunde like i modenhet kan man akseptere en litt større aldersforskjell enn om det er veldig forskjell på dem i utviklingsnivå.
I vår sak var aldersforskjellen 4 år og 1 måned. I tillegg var aldersspennet av en slik karakter at jenta burde straffes. Han var snart 14 år mens hun akkurat hadde fylt 18. Selv om det ikke finnes noen klare aldersgrenser for når noen skal straffes, har spørsmålet vært behandlet av Høyesterett flere ganger. Da har man akseptert litt ulike aldersforskjeller avhengig av om den fornærmede er over eller under 14 år:
- Mellom 14 og 16 år: Aksepterer en aldersforskjell på ca. 4 år
- Tett opp mot 14 år: Aksepterer en aldersforskjell på 3 ½ år
- Langt under 14 år: Store aldersforskjeller aksepteres ikke
Selv om det kunne aksepteres en noe større aldersforskjell mellom dem fordi hun kognitivt fungerte på samme nivå som gutten, ble aldersforskjellen for stor og aldersspennet for karakteristisk. Høyesterett opprettholdt at jenta burde straffes, men omgjorde straffen blant annet fordi hun var lettere psykisk utviklingshemmet. I stedet for ett og et halvt år i fengsel, ble straffen hennes gjort betinget, altså at hun slapp å sone i fengsel.