Spesialregel 1: Innsynsretten til foreldre
Den første spesialregelen kan oppsummeres i et spørsmål:
Må foreldrene mine få vite at jeg har vært hos legen?
Se for deg at Ida (14) drar til legen for å spørre om hun kan få resept på p-piller. Det er ingen aldersgrense på prevensjonsmidler. Er Ida seksuelt aktiv har hun rett til å motta prevensjon. Men har foreldrene hennes krav på å få vite om det? Som hovedregel har de det. Er pasienten under 16 år skal foreldre med foreldreansvaret informeres om legebesøket. Det fremgår av pasient- og brukerrettighetsloven at foreldre har innsynsrett i pasientjournalene til barn under 16 år. Men det er likevel 2 unntak til foreldrenes innsynsrett:
Unntak 1: Er du mellom 12 og 16 år skal ikke foreldrene dine informeres om legebesøket hvis du ikke ønsker det, og grunnene til dette bør respekteres av legen. Det kan være personlige grunner til at du ikke vil at foreldrene skal vite om legebesøket. Det er forståelig at Ida ikke ønsker at foreldrene hennes skal vite at hun har fått prevensjonsveiledning fra helsesøsteren på skolen eller fra fastlegen sin. Generelle råd om prevensjon og seksualrelaterte spørsmål skal ikke foreldre bli informert om. Noe annerledes stiller det seg om Ida får resept på p-piller. Da er det ikke lenger bare snakk om en konsultasjonstime hos legen, men utstedelse av legemidler. Det er ingen fasitsvar på hva legen bør gjøre, men flere hensyn må vektlegges før legen kan ta en avgjørelse:
- Barnets beste: I saker som angår barn og unge skal det vurderes om det er til barnets beste at foreldrene får vite om legebesøket.
- Foreldreansvaret: Foreldrene dine har et ansvar om å ta vare på deg.
- Barnets rett til å bestemme selv: Etter hvert som du blir eldre får du større rett til å ta avgjørelser på egenhånd. Det er mer som taler for at foreldre bør varsles om en 12-åring spør om prevensjonsmidler, enn om tenåringen nærmer seg 16 år.
I mer alvorlige saker er legen pliktig til å informere foreldrene om legebesøket. Det kan for eksempel være at tenåringen lider av en alvorlig psykisk lidelse, driver med selvskading, er ruset på narkotika, eller er påført store, fysiske skader.
Unntak 2: Uavhengig av alderen din skal ikke foreldrene informeres om legebesøket ditt hvis tungtveiende grunner taler for det. Dette er en snever unntaksregel og anvendes bare i alvorlige saker.
Se for deg at Ida oppsøker legen for skader som mistenkes å være påført av foreldrene.
Det er ikke til barnets beste å informere dem om skadene, fordi det kan sette henne i en vanskelig og farlig situasjon. Mener legen at Ida kan bli utsatt for nye alvorlige skader av foreldrene, har vedkommende plikt til å varsle politiet. I slike alvorlige saker åpner loven for at legen kan ta avgjørelser på vegne av barnet ved å sette i verk helsehjelp som er strengt nødvendig. Helsehjelp som igangsettes av legen kan ikke være inngripende i omfang og varighet. Det er for eksempel ikke tillatt for legen å avgjøre at barnet skal opereres eller medisineres. Legenes samtykkekompetanse på vegne av barnet gjelder bare for en begrenset periode til det kan innhentes samtykke fra foreldrene eller barnevernet for ytterligere helsehjelp.
Når du er over 16 år har ikke foreldrene dine innsynsrett i pasientjournalen din. Det kan slå litt uheldig ut i praksis.
Se for deg at Emil blir innlagt på sykehuset fordi han har prøvd å ta selvmord. Emil ønsker ikke at foreldrene skal få vite om hendelsen og forbyr legene å ta kontakt med dem. Han er tross alt 16 år og kan bestemme hvem som blir informert om helsetilstanden hans.
Selv om Emil begynner å nærme seg myndighetsalder, har fortsatt Marit og Kjell foreldreansvaret for gutten. For at de skal kunne gjøre jobben deres som foreldre er det helt nødvendig at de får informasjon om en så alvorlig hendelse. Det har de krav på så lenge det er snakk om en situasjon der de må vite hvor Emil befinner seg, eller om de er nødt til å iverksette tiltak for å bedre helsetilstanden hans. Marit og Kjell bør for eksempel få vite om Emil har en livstruende sykdom, rusproblemer eller lider av alvorlige spiseforstyrrelser.