Begår du gjentatte eller alvorlige forbrytelser før fylte 18 år, kan du bli dømt til ungdomsstraff. Da settes du ikke i fengsel, men blir idømt samfunnsstraff. Konfliktrådet er ansvarlig for gjennomføringen av ungdomsstraff.
Programmet deres foregår i 3 steg:
Steg 1 – Ungdomsstormøte: Her møter du personen som er utsatt for den kriminelle handlingen. Fornærmede forteller hvilke konsekvenser lovbruddet har fått for ham eller henne. Et slikt møte kan være godt, ikke bare for lovbryteren, men også for offeret.
Steg 2 – Ungdomsplan: I møtet du har med fornærmede settes det opp en ungdomsplan som du er forpliktet til å følge. Dette er delen som tilsvarer samfunnsstraff for voksne. En ungdomsplan kan inneholde kriterier som:
- Samfunnsnyttige tjenester: Utføre arbeid for det offentlige eller for frivillige organisasjoner.
- Programvirksomhet: Gjennomføre kurs som bedrer atferden din. Det kan være kurs i konflikthåndtering, rusmisbruk eller sinnemestring.
- Bygge sosiale murer: I stedet for fengselsmurer ønsker ungdomsstraff heller å bygge sosiale murer rundt deg. Du må overholde regler om hvor du kan oppholde deg, unngå kontakt med bestemte personer, ha innetider, delta på bestemte fritidsaktiviteter og krav om fremmøte på skolen.
- Rusforbud: Du kan få totalforbud mot å drikke alkohol eller bruke andre rusmidler. Da vil det gjennomføres uanmeldte ruskontroller hvor det pålegges at du avgir urinprøve, utåndingsprøve eller blodprøve.
- Oppmøte: Du må møte politiet eller kriminalomsorgen når de krever det.
Bryter du planen kan ungdomskoordinatoren – altså personen som har ansvaret for at du gjennomfører ungdomsstraffen – iverksette strengere kontroll i oppfølgingen og justere tiltakene i ungdomsplanen. I verste fall vil brudd føre til at du må sone straffen i fengsel.
Steg 3 – Oppfølgningsteam: Det settes opp et oppfølgingsteam som kontrollerer at du gjennomfører ungdomsplanen, og hjelper til hvis det er noen tiltak du ikke mestrer. Oppfølgningsteamet ledes av ungdomskoordinatoren, og består ellers av foreldrene dine og andre som skal hjelpe til for at du gjennomfører ungdomsplanen.
Ungdomsstraff som reaksjonsform kan du lese mer om i rollen som tiltalt.